Огнян Минчев: Идентифицирането на президента с политически проект е грешка

  • 03 февруари 2019 14:25

  • 2510
  • 11
Огнян Минчев: Идентифицирането на президента с политически проект е грешка
© Булфото (архив)

БСП има два концентрични кръга, при абсолютно съвпадение на политическите тези, които рязко могат да разширят електоралния таван - позицията на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и заявката на Елена Йончева за почти самостоятелна политическа роля. Това прогнозира политическият анализатор Росен Карадимов пред БНР.

Той допълни, че и двамата повтарят тезите на платформата на БСП: „Първото е фактът, че президентът говори и подкрепя тезите, които БСП изразява. Определено президентът има собствен електорален потенциал, който е много голям и е извън БСП. Фактът, че Елена Йончева става лице на тази кампания – самата Елена, която не е член на БСП, има собствен периферен потенциален електорат, който може да добави“.

БСП за първи път постави под съмнение модела на прехода, подчерта Карадимов. Според него това е много тежка и смела заявка, върху която трябва да се търси широк консенсус – и обществен, и политически. Той смята, че тази позиция на левицата ѝ дава шанс да изгради алтернативност на сегашното управление. Като друг фактор анализаторът посочи категоричната позиция на президента Радев. Тази позиция вече е в пълен синхрон с тезите на БСП, отбеляза Карадимов и изказа мнение, че това не е проблем. Третият фактор, който ще има значение, е сериозната заявка за почти самостоятелна политическа роля на Елена Йончева.

Времето за ревизия на Прехода мина, категоричен бе политологът Огнян Минчев и добави: „Политиците са отговорните, а Преходът свърши“. „Самостоятелна политическа роля на Елена Йончева ни отпраща не само и не толкова към корупцията, която функционира в държавата при настоящите управляващи, а ни отпраща също така и към вътрешнополитическото състезание в самата БСП. Ако Йончева излиза от позиция на самостоятелен политически лидер, то това има и много сериозни вътрешнопартийни измерения“, коментира Минчев.

Според политолога идентифицирането на президента Радев с политически проект е грешка. Той смята, че Радев трябва да обърне внимание на начина, по който трябва да говори като президент, а не да подкрепя политически проекти. „В случая с „Визия за България“ – когато разработва тези неща, тя би следвало да започне така – „Нашата отговорност за състоянието на нещата е такава, но считаме, че оттук нататък трябва да се променим ние и другите“. Хората разпознават в тези скандали политическата конюнктура. Винаги е добре да се разобличава корупцията, ако има такава, но когато тя се разобличава само по повод на политическата конюнктура, общо взето разобличителите и разобличенията олекват“, коментира още Огнян Минчев.

Политологът подчерта, че в последните 20 години индексът на страната ни за корупцията е един и същ: „Нямаме развитие на българската институционална система. Корупцията е критерий, който като пропаганден инструмент е доста предпочитан, но ние изтъркахме тази дума в българския публичен живот. Корупцията сама по себе си е индикатор за начина, по който функционират институциите и тя е оценка за това, че България е достигнала до някакво относително доста ниско ниво в своето институционално развитие и не върви напред“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2510 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Умник Гюро

2019.02.03 | 21:42

10

Кремълско грозило.

2019.02.04 | 04:10

11

ТИ СИ ДОСТА ПРОСТ. А БОКО КРАСАВЕЦ ЛИ Е? ИЛИ Е ТИКВА?

Рошко Плювналиев

2019.02.03 | 17:34

9

Хаха, суджуци, май още не можете да ме прежалите, мен- срамът и позорът на България, политическата проститутка и минет4ия от световна класа! Плачете джендъри, братя педегейци, президентът Радев е моя пълна противоположност!

Доктор Менгеле

2019.02.03 | 16:55

8

Юдейската масонска ложа Б'ней Б'рит трябва да се забрани, защото е откровено антибългарска организация и действа активно срещу интересите на българския народ. Пипалата и са обхванали всички български институции, включително на правителствено равнище.

2019.02.03 | 15:59

7

РАДЕВ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ НА БСП

Сесил

2019.02.03 | 15:55

6

Хахо е ,, коти пука,,неориентирано тъпо парче!

Дани

2019.02.03 | 15:51

5

Ами тогава да внимава г-Президента какви ги говориш, за да не го припознават с някоя партия.

Българофил

2019.02.03 | 15:30

4

Карадимов, тъпо парче си ти защото ти е червен з. дника и не си никакъв анализатор!!!
"Зелените чорапи" няма никакъв електорален потенциал извън БСП, защото истината лъсна
За него гласуваха 1,2млн.души повече от БСП електората, защото бяха шокирани от баба Меца... Цачева! Тиквата пожарникар не пожела да рискува млад и умен кандидат и с това изгори Цачева и Пекинската патица се настани начело на НС!!! С М Е Ш Н О и ЖАЛКО

ол

2019.02.03 | 15:19

3

България няма президент в момента!!! Има руски наместник правещ се на президент!!!

Коти Пука

2019.02.03 | 15:17

2

Ама наистина си ХАХО.

Хахо

2019.02.03 | 14:59

1

Абе този човек президент на държавата ли е или лидер на партия.Вече минаха 2 год.,а той още не може да се определи,държавата ли ще води или партия ще прави,аман от такива "политици".

Добави коментар

Водещи новини