Парламентарна делегация е на посещение в Турция

  • 30 януари 2019 18:07

  • 1451
  • 0
Парламентарна делегация е на посещение в Турция
© Народно събрание

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, е на посещение в Турция.

Визитата е по покана на председателя на Комисията по външни отношения във Великото национално събрание на Турция Волкан Бозкър, съобщиха от пресцентъра на парламента. В делегацията са заместник-председателят на Комисията по външна политика Валери Жаблянов, членовете на комисията Христо Гаджев и Хамид Хамид, както и председателят на Групата за приятелство България-Турция Ахмед Ахмедов и нейният заместник-председател Петър Кънев.

Българските парламентаристи разговаряха със заместник-министъра на външните на работи на Република Турция Фарук Каймакчъ. Участниците в срещата се обединиха около виждането, че е важно да бъдат полагани усилия за продължаване на преговорите в рамките на присъединителния процес на Турция към Европейския съюз. "България ще продължава да подкрепя Турция в присъединителния процес, защото изолацията на Турция не е в интерес на никоя от страните", подчерта председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

На срещата на делегацията с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу бе поставен акцент на приятелските отношения между двете страни. Турският външен министър благодари за подкрепата, оказвана от България в процеса на преговори с Европейския съюз. Той подчерта, че срещата на високо равнище ЕС-Турция във Варна е допринесла в значителна степен за създаване на една позитивна атмосфера за развитие за интеграцията на Турция.

България и Турция ще се опитат да изработят обща позиция за подкрепа на следващия генерален секретар на Съвета на Европа, който да бъде кандидат, търсещ и пазещ баланса в организацията. Отбелязано бе, че в следващите месеци се очаква среща на Съвета за стратегическо сътрудничество България-Турция.

Делегацията разговаря с изпълняващия длъжността председател на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп. България и Турция могат да разрешат нерешените двустранни въпроси с обсъждането им на ниво Съвет за стратегическо сътрудничество при наличието на политическа воля. Постоянният секретариат на ПА ПСЮИЕ може да бъде поет от България за първите пет години на ротационен принцип.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика, разговаря още с представители на Комисията по външни отношения във Великото национално събрание на Турция и на Групата за приятелство с България в турския парламент. Обсъдени бяха областите, в които може да се задълбочи сътрудничеството между двете страни, както и предстоящата визита у нас на Групата за приятелство Турция – България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини