Галъп: От края на 2018 г. се наблюдава рестарт на тревогата

  • 30 януари 2019 09:58

  • 829
  • 2
Галъп: От края на 2018 г. се наблюдава рестарт на тревогата
©

„Краят на 2017 г. и началото на 2018 г. беше пикова точка – не че оптимизмът надделя, но песимизмът намаля. Есента на 2018 г. показа рестарт на тревогата”. Това каза политологът Първан Симеонов пред БТВ в годишния обзор на „Галъп” за изминалата година.

Той определи 2018-а като „година от две половини”.

Социологът Петър-Емил Митев уточни и кои са двете части, на които се дели изминалата година. По думите му първата част включва зимата, пролетта и лятото, а втората част започва през есента, когато пада доверието не само в президента, но и в правителството и парламента. „Вярата в институциите е разклатена поради влошаването на стандарта на живот”, каза социологът.

Във вътрешнополитически план политологът Даниел Смилов определи ситуацията като „затишие пред буря”. Според него няма много голяма динамика в политическите нагласи, но има ерозия на авторитетите – такава се наблюдава при президента и при ГЕРБ. Състезанието между ГЕРБ и БСП е без особени размествания, коментира политологът.

Те коментираха и ситуацията около Брекзит. Вървим към брекзит без сделка, което ще е сериозен шок както за ЕС, така и за Великобритания, каза Даниел Смилов.

„Лошата новина, изглежда, предстои. Надявам се на чудо в оставащото време, има още няколко вота, но ако нещата вървят в тази посока и с тази инерция, не изглеждат никак добре”, смята той. Първан Симеонов коментира, че авторитетът на Великобритания е подронен в българските очи. Подронен е и авторитетът на Франция, който е скочил много с идването на Макрон, а този на Германия се възстановява донякъде след трусовете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.30 | 18:14

2

3 грозни отрочета на комунизма се събрали да кометират изследванията от кенефа на червения ГАЛЪП за Демократична България! Скрий те се бе самозванци да е.ба вашта майка бесепарска и на некадърните к,опелета с подарени от БСП титли! Правите народа на глупав от десетилетия! Ай сиктир бе, червени боклуци!

опорна то4ка

2019.01.30 | 10:24

1

Отдела шашави народа през така наре4ената "социологи4еска агенция" Галъп хи хи

Добави коментар

Водещи новини