Шефът на Асоциацията на банките: Бихме протестирали, ако България не влезе в еврозоната

  • 30 януари 2019 08:29

  • 675
  • 0
Шефът на Асоциацията на банките: Бихме протестирали, ако България не влезе в еврозоната
© Нова телевизия

Ние силно подкрепяме тази посока и искаме да се случат нещата по възможно най-добрия начин. Ако поема тази шега от премиера, ние бихме протестирали, ако не се случат. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов по повод думите на министър-председателя Бойко Борисов, че и банкери може да излязат на протест, ако България влезе в еврозоната.

Ние не сме сами в този процес, има и друга страна - Европейската централна банка и Европейската комисия, които трябва да оценят нашето желание и готовност. Този процес отнема много време и работа. Ние влизаме в механизъм на тясно сътрудничество, не влизаме в пълния формат на банковия съюз. В механизма на тясно сътрудничество водещият надзоррник става ЕЦБ, съвместно с Българската народна банка. т. е. имаме двоен надзор и можем да очакваме, че надзорът ще се засили. ЕЦБ е доста по-силен надзорник от надзорниците на националните страни в Европейския съюз, заяви Андронов.

Стрес тестовете са нормален механизъм и те ще се провеждат всяка година, добави той.

Лошите кредити у нас са 7%, но степента, с която намаляват, е много висока, Ако има още една-две добри години като последната, ще приближим нивото на лошите кредити в еврозоната, заяви Андронов.

Той съобщи, че печалбата на банките, по предварителни оценки, се увеличава за една година с около 400 млн. лева.

Европейската администрация се опитва постоянно да въвежда някакви прагове на банковите такси. Независимо от това дали ще влизаме в банковия съюз и валутния механизъм, тези правила ще се приложат и у нас, обясни председателят на Асоциацията на банките в България.

По думите му, все още не е ясно дали банките ще вдигнат лихвите и кога ще се случи това. Той уточни, че дори да има увеличение, за такова ще се говори не по-рано от лятото на 2019 година.

За първи път през миналата година ръстът на кредитите за гражданите надмина ръста на доходите на хората. Ако кредитите продължат да растат, а всички останали показатели се запазят на сегашните им показатели, имаме основание за внимание. Ниските лихви няма да останат вечно такива. Имайте едно наум, оставяйте си резерви, не се увличайте заради оптимизма, който има в момента, каза още Петър Андронов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини