Цветан Цветанов: Радев е човек, който винаги иска да кара в “обратното движение”, неспазвайки утвърдените правила на демокрацията

  • 29 януари 2019 20:39

  • 1228
  • 26
Цветан Цветанов: Радев е човек, който винаги иска да кара в “обратното движение”, неспазвайки утвърдените правила на демокрацията
© Булфото (архив)

Радев е първият президент от началото на прехода, който не може да си намери мястото. Той минира възможността да се води продуктивен дебат на всички бъдещи консултативни съвети. Когато му е било удобно, е бил с БСП, но понастоящем все повече се разграничава от столетницата. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ на партията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в интервю за в. "24 часа".

Вижте още какво каза той:

- Г-н Цветанов, президентът Радев вече директно обяви, че предсрочни избори ще има и че въпросът не е дали, а кога.

- Радев е последователен само в едно - вече не говори, а създава ядрото на своята бъдеща партия, при това на удобно за него място - в самото президентство. Защото политическите му амбиции за бъдещето отдавна надхвърлят зададените му от конституцията задължения като президент. След като минимизира ролята на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), сега се насочва към нова формула - този път, правейки кръг от съмишленици за постигане на политическите си цели. Подобен размах на партийно строителство не сме виждали в нито един състав на президентската институция от началото на прехода у нас.

Само че КСНС включва политици от целия политически спектър, с които Радев трудно намира общ език. Защото има комплекс за политическа несъстоятелност. Затова търси друга формула, с която да задоволи стремежа си към доминация. Иска да е ментор на цялото политическо съсловие у нас, но това не може да не създаде големи проблеми, ако говорим за държавник, който по конституция трябва да бъде обединител на нацията.

- Как тълкувате новия политически субект, на който президентът призна в аванс в понеделник, че дава подкрепа - създава нова партия или ще играе съвместно с БСП?

- Още преди година и половина казах, че този нов субект ще се окаже проблем не на ГЕРБ, а на БСП.

- И защо? Защото ще им вземе избиратели отляво?

- Защото Радев се освобождава от всички, които не му трябват, и се разграничава от всички, които под една или друга форма са му гласували доверие да бъде политик. Нека да си припомним как елегантно отстрани Елена Йончева. Направи го, след като приключи работата около президентската кампания, част от която беше тя, като връзката между него и ръководството на БСП. Виждате, че с всеки изминал ден с действията си той започва да се разграничава от БСП, но същевременно там, където се допълват, много умно продължава да си партнира с БСП - по много теми, свързани с инвестиционните разходи за модернизацията на Българската армия (БА).

За Елена Йончева искам да кажа следното - БСП успя много умело да я използва и да я употреби. В момента тя не трябва да търси вина в ГЕРБ, а в своя лидер Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, която я караше да прави всичко, което правеше. Това обяснява гузността на БСП - там всички са мобилизирани да работят за тотална защита на Йончева. Такива хора като нея - използвани от БСП, а в тази партия имат навика впоследствие да ги правят герои. В това отношение има много примери.

- Как тълкувате факта, че държавният глава вече иска по-големи правомощия за президента? Че иска нов мандат, след като направи партия ли?

- Досега е имало доста президенти, които са имали възможността да изпълнят със съдържание президентската институция. Радев може би живее в друг свят, в който общува единствено с агресивен тон, съзнателно търси дискредитиране на българските институции. Оказа се човек, който винаги иска да кара в “обратното движение”, неспазвайки утвърдените правила на демокрацията.

- Понеже споменахме г-жа Йончева, от която според вас президентът елегантно се е отървал, искам да напомня, че при отчета си той я защити. Каза, че е притискана като неудобен журналист.

- Нека направим едно уточнение. До 2012 г. летецът Радев имаше професионална позиция по бъдещата модернизация и инвестиционния разход, който трябваше да направи държавата. Тогава ставаше дума за F-16. Когато обаче Радев стана президент, вече започна да участва във вземането на политически решения и в политическия дебат.

Елена Йончева беше разследващ журналист до момента, в който стана част от президентската институция, а сега вече е и част от парламентарната група на БСП. Тя вече е политикът Йончева и това, че някой иска да я брани, показва само, че се цели внушение, че българските институции не са в състояние да направят обективно и задълбочено разследване по нейния казус.

Питам - защо тогава Йончева даде доброволно своя имунитет? Когато го правиш, ти си отправяш послание, че си съгласен с цялостното разследване, което трябва да направи прокуратурата, и заявяваш, че ще му съдействаш. Много депутати от различни политически сили са се отказвали доброволно от имунитета си. Известно е, че ако не го направиш доброволно, се минава към дебат в пленарната зала и тогава решението се взема от парламента. Смятам, че в този случай с Йончева се наслагва отново напрежение и се търси противопоставяне, станало вече знаково за президента Радев.

Той като че ли е изпаднал в безтегловност и дори вече няма сетива, че трябва да е обединител на нацията. Президентът и президентската институция имат много по-различни компетентности от обичайното политическо говорене, на моменти - и от съзнателното противопоставяне. Президентът вероятно не знае, че позицията му предполага да води политически диалог с всички, че трябва да води КСНС, който да е в състояние действително да преодолява различията, които са налице в отделните партии.

Не виждам Радев да се стреми, както това е правел всеки президент преди него, да постига единна позиция, за да изпълняват ангажиментите си и политическите партии, и българските институции. Напомням за заседанието на КСНС, на което лично президентът, както и всички представители на партиите, в това число и БСП, дадохме тласък за по-бързото реализиране на процедурите, свързани с модернизацията на БА.

Нека да си припомним и как мина гласуването през юли 2018 г., когато всички политически сили, с изключение на “Воля”, подкрепиха процедурите в Министерския съвет, респективно в работните групи. А когато дойде в парламента решението на експертните групи, виждате колко много се политизира всичко това.

- Докато сме на темата избор на боен самолет, питам дали има опасност някой да се е засегнал - Швеция или друга държава? Според президента Радев с цялата процедура сме уязвили и САЩ, и европейските си партньори.

- Ако сме били в непрозрачна процедура, това е било заради решението, взето от служебния кабинет. И за всички е ясно това, включително за нашите евро-атлантически партньори. С анкетната комисия, която направихме в парламента, успяхме действително да възстановим прозрачността и да дадем шанс на всяка от страните, участваща в процедурата за модернизация на БА и избор на нов боен самолет. Ние осигурихме условия на работната група да свърши експертната си работа и процедурата да е действително прозрачна. Когато вече имахме решението на експертната група и решението на МС, предложихме на Народното събрание стартиране на процедура за договор със САЩ, който да бъде внесен за ратификация от българския парламент. Тогава Радев и неговата администрация започнаха истинска кампания с остри изказвания и показаха само едно - че представителите на президентската институция под една или друга форма имат зависимости по този въпрос. Вижда се очевидното припокриване на говоренето им с политически ангажименти, които са поемани от тях, както и с политическата позиция, която заема към настоящия момент БСП. Надявам се зависимостите между БСП и президентската институция да са само тези - отнасящи се до непрозрачността на процедурата, проведена от служебния кабинет на Радев.

- След тези реплики, които си разменихте през медиите през последните месеци, как ще общувате оттук насетне, включително когато той насрочи заседание на КСНС?

- Неслучайно в началото на интервюто казах, че не виждам как би могъл да бъде проведен един смислен и задълбочен КСНС, в който да се дебатират актуални въпроси, които трябва да се решават от държавното управление и институциите. Точно затова смятам, че Радев премина границата и показа, че за него има само един възможен вариант - да участва в провокирането на политическа криза, която да доведе до служебен кабинет. Което си е директен призив именно от него да загърбим нормалните демократични практики у нас.

- Това, че президентът създава Съвет за стратегическо развитие на България със секторни специалисти, пак ли тълкувате като опит да покаже по-добро управление, като контрапункт на сегашното? Това според Радев е решението при наличието на икономически застой и институционален блокаж.

- Това значи само едно - той минимизира ролята на КСНС и си създава политически комфорт и условия да постига политическите си цели в среда от съмишленици. Това е само и единствено амбиция за партийно строителство, което по никакъв начин не приляга на президентската институция. Напомням само, че в България има 136 действащи партии според регистрациите в Софийски градски съд, т.е. човек има избор как и от кого да бъде представен.

- На конгреса през уикенда Нинова формулира целта - победа на евровота, за да бъдете свалени предсрочно и от управлението на България. Какво е за вас победа - ГЕРБ да има с 1 депутат повече от БСП или ще броите сумарно вашите плюс резултата на “Обединени патриоти” срещу БСП плюс ДПС? Как си правите сметката в ГЕРБ?

- ГЕРБ има една-единствена цел - трябва да постигнем резултат, не по-нисък от досегашните ни и да имаме поне 6-има евродепутати. Имаме амбициите при добра мобилизация и висока избирателна активност да постигнем и повече, но не по-малко от 6-има. Поведението на БСП и посвещаването на почти целия им конгрес на ГЕРБ сочат едно - те в момента подготвят нещо подобно на аферата “Костинброд”. Затова е и постоянният рефрен на Нинова за честни избори. Така тя иска да се презастрахова предварително, нищо повече.

- Твърдите го?

- Да, БСП готви “Костинброд 2”, защото за тях няма друга формула, с която да постигнат някакъв изборен успех. Те са наясно, че единственият им шанс е да направят нещо подобно. Да си припомним сигнала, внесен през 2013 г. от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Помните, че в деня за размисъл и в самия ден на вота основната тема се оказа тази за държавен преврат, готвен уж от ГЕРБ. Това се внушаваше. Да си припомним и това, че реакцията на БСП доведе до това да се освободят професионалистите от държавното управление. Нещо подобно готвят и сега. Наблюдавам много внимателно сайтовете, които са про-БСП и са проводници на проруската агитация. И виждам техните послания и позициите им анти-Европа, анти-НАТО, анти-САЩ. Всъщност те искат под една или друга форма да ни отдалечат от най-важното ни постижение - силното ни присъствие в ЕС и в НАТО и атлантическото ни партньорство със стратегическия ни партньор САЩ. Платформата на БСП все повече се отдалечава от тази на европейските социалисти само и само за да акумулира национал-популисткия вот.

- А резултатът на “Обединени патриоти” важен ли е за ГЕРБ? Сидеров заподозря, че вбивате клинове в малката коалиция, за да си присвоите остатъка за седми евродепутат, ако те не влязат в ЕП?

- Смятам, че “Обединени патриоти” ще намерят пресечните точки на диалога помежду си и така ще запазят шансовете си да бъдат силен политически субект.

- А ако не ги намерят и се явят с две листи, фатално ли ще е за управленската коалиция?

- Това безспорно ще даде основания за различни интерпретации. За нас е важно да имаме силно парламентарно мнозинство и да изпълняваме ангажиментите си от коалиционното управление разписани в 4-годишната управленска програма. Защото в момента аз съм категоричен, че нямаме абсолютно никакви различия, които да препятстват работата по общата ни програма. Естествено е аз да искам “Обединени патриоти” да имат своето достойно общо представителство в ЕП и да намерят най-доброто решение, което да обедини и трите партии в тяхната коалиция. Но това е въпрос на тяхно политическо решение.

- Оставяте без коментар подозренията на Сидеров, че се опитвате да вземете от техния резултат...

- Уважавам всеки лидер на партия в малката коалиция и не бих си позволил да коментирам първо през медиите негови изказвания.

- В сряда (утре - б.а.) ще излезе предварително огласено разследване на Елена Йончева срещу министър и зам.-министър от ГЕРБ.

- Това е нещо като защитна теза на Йончева срещу нейното обвинение. Смятам, че тя трябва да даде отговор на вложителите в КТБ защо под една или друга форма се е възползвала от техните спестявания. Тук давам за пример Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който е спестил пари и ги е сложил в една българска банка. И никога не е предполагал, че някой може да харчи от неговите пари по този начин. Но искам да напомня, че всеки е невинен до произнасяне на трета инстанция на българския съд. Призовавам всички политици към това да имаме достойнството да понесем всичко, свързано с едно разследване. За предпочитане е все пак защитата да тече в съдебна зала, а не в медиите.

- Какво ще кажете за обвинението на БСП, че ГЕРБ и прокуратурата действат в синхрон, което значи, че държавното обвинение изпълнява политическа поръчка?

- Абсурдно обвинение. Нека БСП си опреснят паметта, като си спомнят какво направиха през 2013 г., когато внесоха анонимен сигнал срещу мен - основан на манипулации, внушения и клевети. Човек просто трябва да бъде силен и да не изпада никога в състоянието, в което сега изпаднаха и БСП, и Елена Йончева. Това е истерия, а не нормална реакция на засегнати хора. Искам пак да припомня, че Елена Йончева доброволно се отказа от имунитета си, за да бъде разследвана. Но това в БСП не е повод за укор, а директен път към слава и възход. Просто такъв е техният подход.

Последвайте канала на

Novini.bg
1228 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Мара

2019.03.19 | 14:58

26

ЦвЦв е очевидно на болшевишкия принцип "Който не е с нас е против нас".
Оттук нататък всичките му приказки за демокрация са заблуда 4 без никаква стойност.

Радев поне има документ за управление!

2019.01.30 | 06:35

22

А тези боклуци от ГЕРБ, карат без документи, избрани са само с 15% от избирателите, а се мислят за асове!?

Еретика

2019.02.13 | 07:56

25

Герберите ги е страх че Радев не ги слуша.Той не е като хилещият се вечно като пикаеща крава Пленелиев.Не е като Първанов,Стоянов или Жельо Желев.Радев е президент на място.

ХА ХА ХА ХА

2019.01.30 | 10:03

24

Едно е ясно тия се насират от страх да не паднат от власт и от там директно към пандиза

2019.01.30 | 10:00

23

Тоя плъх пак от кой канал изпълзя ???

bivsh atakist

2019.01.30 | 04:27

21

ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ

2019.01.30 | 04:25

20

КЪДЕ Я ВИДЯ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ ПРОСТИЯ ФИЗКУЛТУРНИК>ТОЧНО ТОЙ С БАБА И ДЕДО АКТИВНИ БОРЦИ,ЩЕ ЗАЩИТИ УСТОЙТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?ПРЕБОЯДИСАНАТА НОМЕНКЛАТУРА НЕ СКАЧА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА,А ЗА ПРЕСТЪПНАТА ШАЙКА И ЛИЧНИЯТ СИ ИНТЕРЕС.

оня с коня

2019.01.29 | 22:57

12

Цветанов и демокрация, това е като американец без бомби.

цепката под носа-чушле

2019.01.30 | 01:55

19

Красавец Цуци с впаднали очета, със злобни свити устета-цепка, друго не мисли и не говори освен срещу Радев. Така му пише в учебника по манипулация, съставен на принципа на фашиста Гьобелс - "една лъжа, повторена сто пъти става истина".

ot dobrite

2019.01.30 | 00:04

16

...absolyutno prav si...mejdu drugoto,nyakoy znae li-kolko pati e razsledvan Radev i kolko cvetankata....

До този с катъра

2019.01.29 | 23:14

14

Ти никакъв кон не си, ами един катър те е яхнал и те млати яко.

2019.01.29 | 22:29

11

Шизофренният трол на Комунделите-Крадци от Спосрано 20 пише ежеминутно де.билните си коментари под различни никове и си мисли, както всички бивши Симеоновци, че няма да го усетят! Хасмукар на вилица бе, червен пендел! Айде ходи да го го лапаш на фатмака и да лижеш миризливата шунда на Деса-Мерцедеса!

Ъъъ

2019.01.30 | 00:42

18

Не е шизи а позитанско клозетно произведение на надник от. Кире контрабандата, лайноразносвач и педал

Опорна точка

2019.01.29 | 21:39

7

Кремъл оноди българчеАта с Фатмагюл хи хи

ама

2019.01.30 | 00:37

17

майка ти е българка, а и ти и българче, щото... хак ти е!

Умник Гюро

2019.01.29 | 23:16

15

Фатмака Радев е руски агент. А както всеки българин знае, Русия/СССР е люпилнята на световната агресия и тероризъм. Така че какво друго да прави Фатмака: едно си баба знае, едно си бае!

Добави коментар

Водещи новини