Одобрено е провеждането на стратегически прегледи на системата за защита на националната сигурност и на отбраната

  • 16 януари 2019 12:33

  • 406
  • 0
Одобрено е провеждането на стратегически прегледи на системата за защита на националната сигурност и на отбраната
©

Правителството прие Решение за провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната, съобщи пресслужбата на кабинета.

Изготвянето на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната е не само нормативно изискване според Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и на Закона за отбраната, а и необходимост, определена от промените в средата за сигурност, от членството на страната ни в НАТО и ЕС и като цяло от новите измерения и параметри на политиката за национална сигурност.

Последният стратегически преглед на отбраната е осъществен през 2003 г. През 2012 г. е била представена Бяла книга за отбраната. На 30 септември 2015 г. Министерският съвет одобри "Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020". Приети са редица други документи за повишаване на нивото на защита на националната сигурност и националните интереси като цяло и в частност - на отбранителните способности на страната ни.

Провеждането на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната като единна дейност ще даде възможност да се представи цялостното състояние на националната сигурност, да бъдат очертани перспективите за нейното развитие и определени задачите за държавните органи, се изтъква в прессъобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини