БСП: Управляващите разиграват парламента, искат празен чек за изтребителите (видео)

  • 16 януари 2019 10:16

  • 1793
  • 3
БСП: Управляващите разиграват парламента, искат празен чек за изтребителите (видео)
© Пресцентър БСП (архив)

Дискусията не може да бъде около техническите характеристики, тъй като всяко едно от предложенията отговаря на тези изисквания. Нашето искане беше и е едно – да бъде направен избор, който в най-голяма степен отговаря на нуждите на Българската армия. Това каза от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на дебатите за новите изтребители за Българската армия.

БСП продължава да подкрепя модернизацията на Българската армия, за да повишим боеспособността ѝ и да бъдем адекватен партньор. Отговорността за това е на мнозинството и днес вие сте на прага на провал. Искате от нас решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не можем да го подкрепим. Смятаме, че изискванията са внимателно изработени и отчитат всички важни въпроси. Отклоняването от тях е отклоняване от изискванията и интересите на българите, заяви Вигенин.

Остана привкус за бързане и външен натиск, за да се напасне България към един от кандидатите. Това за нас е неприемливо, подчерта социалистът.

Неприемливи са например игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме таван от 1,8 млрд. лева и няма да отстъпим от тази позиция. Смятаме, че правителството само се поставя в слаба позиция, приемайки отклонения от този таван, посочи Вигенин.

Ако резултатът е бил предрешен, защо разигравахме останалите компании, не можеше ли да се вземе изцяло политическо решение. С действията си поставяте в неудобно положение и САЩ. България поставя под съменние своята роля в НАТО, както и смисъла от съществуването на НАТО. НАТО се променя – това не е организацията отпреди няколко години. Все по-видими стават и противоречията между НАТО и Европейския съюз. Видими са желанията на САЩ да инвестират в двустранни отношения вместо в многостранни отношения под шапката на НАТО. Ако дългосрочното сътрудничество с България е важно за САЩ, надявам се след днешното решение преговорите да протекат по такъв начин, че резултатът да не се отклонява от предварителните изисквания. Когато искаш да инвестираш в стратегически решения, можеш да си позволиш да го направиш. Ако договорът отговаря на изисканията, които ние сме подкрепили и приели и на Национален съвет, и в парламента, ще подкрепим ратификацията на този договор, ако се отклонява обаче, няма как да дадем подкрепата си, каза секретарят на ПГ на "БСП за България".

Българският парламент трябва да бъде уважаван и опитът да бъде разиграван по този начин няма оправдание, завърши Кристиан Вигенин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1793 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Алоооо

2019.01.16 | 23:56

3

Вие. от БСП кога ще.спрете да мрънкате ?

Правителство на България

2019.01.16 | 12:51

2

Не другарю ВАГИНин, празен чек искате само вие от БСП, за да пишете колкото си искате за сметка на българския народ! Ние сме казали финансовата рамка за сделката, така че не се правете на обидена бесепарска кур..кв каквато всъщност вие сте!

2019.01.16 | 11:15

1

пак тоя педал ВАГИНИН

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини