Аврамова: Предложението на Борисов за пътища без винетка е справедливият начин (видео)

  • 04 януари 2019 11:38

  • 997
  • 5
Аврамова: Предложението на Борисов за пътища без винетка е справедливият начин (видео)
© Novini.bg

В закона ясно е казано, че републиканските пътища извън населените места са платени. Това, което предложи премиерът Борисов, е справедливият начин – там, където жителите на дадена община искат пътят да е освободен от винетна такса, общината да поеме разходите по поддръжката му. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, предаде репортер на Novini.bg

В последните дни се появиха искания за освобождаване на определени участъци от плащане на винетна такса. С тази такса Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища. Премиерът предложи на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, тя трябва да вземе решение с Общинския съвет и да бъде подадено искане към държавата, към Министерството на регионалното развитие, с което съответната общината да поеме грижата за поддръжката за определената пътна отсечка. НСОРБ пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини в България и ако някоя община има желание за освобождаване на пътни участъци от плащане на винетна такса, това желание да бъде заявено по съответната процедура с решение на Общинския съвет и АПИ ще прехвърли за поддръжка на общината този път и там няма да се заплаща пътна такса, заяви Аврамова.

Северната скоростна тангента в София винаги е била проектирана като скоростен път, по който да преминава трафикът. Абсолютно логично е този път да бъде включен в платената пътна мрежа. След като има желание от Столична община и от хората в общината, тази отсечка да се ползва като булевард, при желание от Столична община и решение на Столичния общински съвет нямам нищо против тази отсечка да премине за поддържка към Столична община, каза още регионалният министър.

И досега законът е позволявал подобна възможност. Има много общини, които са процедирали участъци, които са минали в собственост на общината, каза кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов.

Ще направим проучване, ще уведомим премиера и до няколко седмици тези общини, които желаят, ще имат възможност да подадат искания, посочи Панов. Той добави, че доколкото е запознат, в момента искания за освобождаване на пътни отсечки от винетни такси има от жители на София, Пловдив, Асеновград и Варна.

След като получаваш отсечка, която е изградена от държавата и мине в общинска собственост, естествено че общината трябва да я поддържа, подчерта Панов.

Мисля, че това е едно справедливо решение и ще разгледаме варианта, предложен от премиера Борисов, каза кметът на Варна Иван Портних.

Имаме финансова готовност да се справим с така поставените условия. Решението обаче е на Общинския съвет и то ще бъде разгледано на предстоящата сесия. Вярвам, че решението ще е в полза на варненци, заяви Портних.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
997 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.01.04 | 17:55

5

Гюро майка ти може ли да го поеме в устата ????

ХА ХА ХА ХА

2019.01.04 | 17:53

4

ГЕРБАВОТО МАЛОУМНО ЛАЙНО "УМНИК" ГЮРО

Умник Гюро

2019.01.04 | 14:20

3

БКП/БСП-терористи и ДПС/ДОСТ да се разпуснат. Това ще отпуши реки от финанси към държавния бюджет и няма да има нужда от винетки. Напротив, тогава българите ще носят лаврови венци и ще се радват на победата над комунизма!

2019.01.04 | 14:06

2

ПАК СЕ ОСРАХМЕ

BAI GANIO

2019.01.04 | 11:50

1

ZA KAVI PATISHTA GOVORI TAZI KOZA,PATISHTATA NE SA BUTANI OTKAKTO SA NAPRAVENI OT KOMUNISTITE PREZ 70-80GODINI A SEGA GROB,BSP SAMO SE GUSHAT

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини