Николай Младенов: Не сме плащали откуп за пилотите

  • 08 юни 2011 09:00

  • 796
  • 0
Николай Младенов: Не сме плащали откуп за пилотите
© Булфото

"145 дни ние работихме тясно с националното разузнаване и информация и имахме постоянна информация за състоянието на пилотите ни в Дарфур, включително здравословно, получавахме и снимки."

Това каза пред тв7 външният министър Николай Младенов относно освобождаването на българските пилоти в Судан.

Младенов отрече публикуваните информации, че е имало сделка за освобождаването им. "В началото на май зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев беше в Судан, после и ген. Киров, за да осъществят последния етап от преговорите, за да ги изведем оттам.

До последно те не знаеха какво става, Дарфур е изключително опасно място. Там има много воюващи племен с различни лоялност", каза външният министър.

"Добро сътрудничество на всички служби в България. Всички бяха информирани и впрегнати. Не сме плащали никакъв откуп, а намесата на суданските служби помогна да стане безпроблемно освобождаването им", каза още той.

„Цялата операция по освобождаването на българските пилоти в Судан е прекрасен пример за учебниците за добро сътрудничество между институциите“, подчерта министър Николай Младенов.

България ще продължи участието си в операцията на НАТО в Либия, съобщи външният министър. След приключването на мисията на фрегатата „Дръзки“ край бреговете на Либия, сега страната ни ще изпрати български офицери в Щаба на операцията в Италия.

"Това, освен че ще помогне на операцията, ще допринесе и за придобиването на изключителен опит от нашите офицери", коментира министър Младенов. До дни София ще обяви и изпращането на голямо количество хуманитарна помощ в Либия.

Последвайте канала на

796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини