Тома Томов: Живеем в последното спокойно време, идват тъмни времена

Времето, в което живеем, може би е последното спокойно време. Имам чувството, че идват тъмни времена. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 журналистът и публицист Тома Томов в обзор на случилото се през вече изминаващата година, не само в България, а и в света.

Той визира Франция и продължаващите протести, които доведоха до множество безредици. „Аз помня онази революция във Франция през 68 година. Тогава бе и чешката пролет. Ние младите бяхме против влизането на танковете в Прага, както и на страната на студентите в Париж. Европейският живот е това – непрекъсната борба и конфликт. Но какво се случва сега – очевидно е, че Макрон не е Де Гол, той не може да влезе в обувките на Де Гол. Де Гол никога не би казал за свой бодигард „той не ми е любовник”, никога не би застанал в подчинено положение пред тези, които го издигнаха. На него никой не можеше да му нареди нищо. Тръгна си, защото просто времето му свърши. Но сравненията са неудачни – както казва Марк Твен – историята не се повтаря, тя се римува. Това, което е факт – от САЩ през Европа, това, което става в Украйна, Русия, Близкия изток, Китай – целият свят в момента е на една зона на несигурност, на турболенция, на идване на лошо време”, коментира Томов.

Като пример за несигурност той даде Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в САЩ. „Сега той реши, че изтегля американските войски от Сирия. И това точно, след като съветникът му по национална сигурност заяви, че това би било стратегическа грешка. Военният министър, целият Сенат, едва ли не изразиха подобна позиция. Бе заявено, че САЩ ще седи там, докато не се изтегли Иран. Но той е взел това решение. Дали ще го изпълни, е друг въпрос”, добави журналистът, който е и народен представите от БСП.

Относно ситуацията между Русия и Украйна той коментира: „Това, което ще стане там е ужасно. Има натрупване на стотици танкове, на самолети, на ракети. Само преди дни мина един английски кораб, който прави обследване на Азовско море. Говори се за американски кораби, които ще влязат в Черно море. Те могат да се опитат да влязат и да стигнат и до Мариопол. Как ще бъдат спрени? Ако те тръгнат да вървят нататък ще се стигне до възможност за голям конфликт. И в Украйна имаме възможност за голям конфликт не само заради Порошенко – там има американски военни структури. Ако се стигне до сериозен конфликт, това може да спре „Северен поток”, да спре „Турски поток”, да пренареди цялата ситуация в Европа. От друга страна това, което става там е пряко свързано с това, което става и на Балканите. Имаме поле с колосална гравитация – американска гравитация. Американците строят завод за втечнен газ в Александруполис, горе в Полша също. Те категорично искат да вкарват газ. Освен това са и в повечето страни в НАТО. Със сигурност и Македония ще влезе в НАТО. Какво ще стане с Босна и Херцеговина, какво ще стане с Косово, което иска да има собствена армия. Какво ще реши тогава Сърбия, зад която застава Русия? Всичко това е все едно Първата световна война – няколко месеца преди това”, добави Томов.

Той бе категоричен, че Сърбия и Косово няма как да се разберат. „Навремето Милован Джилас казваше, че Балканите е регион на много млади вулкани и те непрекъснато избухват. Тук нищо не може да се реши толкова лесно. Това е мястото, където избухват войните”.

По думите му на Балканите има американска, европейска, руска, турска и китайска гравитация. „Т.е. всички тези големи сили се стремят към контрол. Това отново означава конфликт и то от много голям калибър. И този конфликт година или две. Той ще определи живота на настоящото поколение”, каза още Тома Томов и добави: „Всичко може да се случи на Балканите”.

Относно бъдещето на Европейския съюз Тома Томов е категоричен, че няма да се запази в същия си вид. „Това поколение, което е на власт в Европа, има да се справя с колосални трудности. Аз лично не виждам как може Европа да се запази в тоя вид, който е. Догодина има много важни избори. Ще излязат нови лидери, нови идеи. Мисля, че в рамките на десет години Европа ще е неузнаваема. Със сигурност ще бъде неузнаваема и България. В рамките на няколко години много неща ще бъдат променени”, каза още депутатът.

Коментари

 1. 2018.12.29 | 13:47

  Вечният комунистически и явен съветски агент, Тома Томов, пак се проявява като Нострадамус. Анатема, червен боклук!

  1. 2018.12.31 | 10:29

   ООООООО ПЕДАЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

 2. 2018.12.29 | 18:27

  Напълно е прав за много неща , но маломници като тук коментиращите които изобщо не разбират от глобална политика едва ли ще го разбират .Смотаняци.

  1. 2018.12.30 | 10:57

   Ахахахаха! Тома Томов и глобална политика! Е това е вицът на деня! Червеният журналист има поглед от Работническо дело до петолъчката в Москва! Жалко, че не позна угасването и залеза и на двете и най-вече на любимата си партия БКП! Да го е.ба в червения пророк!

 3. 2018.12.29 | 18:31

  "Умник" Гюро ти още не си ли пукнал бе говедо ????

 4. 2018.12.28 | 21:39

  Ей тия бившите комунисти и членове на БКП/БСП се оказват и големи профети бе, да е.ба и скапаните дриш.льовци! Nародът не е глупав вече! Много го е.бахте и пре.еб.ахте, ама вече няма да ви пуска червени примати! Тъмните времена са за вас, крадците - в затворническите килии, мама ви долна!

  1. 2018.12.29 | 11:16

   Че кои са "социалистите"-преименуваното БКП.Както знаеш от народните поговорки,ако си чел,"Вълкът козината си мени,нравът никога."

  2. 2018.12.29 | 07:18

   Това , което си написал е точно ,но се отнася за мафията БКП-СДС-ГЕРБ ! Социалистите им отнеха голямата лъжица и бъчвата с меда след 1989 г. и те не могат да им простят. Вижте ,как задружно плюят по БСП и ги обвиняват за всички мръсотии сторени от горната мафия след 1992 г.-годината ,когато техния Президент , Желев , издаде Указите за ликвидация на Държавата.Не случайно Народа ги беше шутирал на сметището. Но , мафията се възроди и сега бълват лъжи и демагогии.

 5. 2018.12.29 | 09:46

  През 80-те стотици шиптъри от Македония и Косово се веселят с българки ,удобно предоставени от ДС, в софийските хотели.После бяха прибирани ,някои от тях, в 1-во,4-то,5-то РПУ, а имаше и по важни ,тях прибираха в ГСУ на Развигор.Колко от тях са били вербувани знае само моя адаш ,а може би и шофьора му.Колко от тях са превербувани от ГРУ,ФСБ или от ЦРУ и АНС един Бог и стари десари знаят.Вижра се и от МКС ,заформя се ПАК БУРЕ С БАРУТ на Балканите .Неясно е нашето участие , май имаме такова и на двете страни.Опасно е противоборството отвън да се пренесе вътре в България.Затова БНБ трябва ЗДАВО ДА ЗАТЕГНЕ ВХОДНО-ИЗХОДНИТЕ ФИНАНСОВИ КАНАЛИ! Защото се знае ,ако нещо не става с пари , то става с много пари! А ДАНС ДА СЕ СЪБУДИ !ЗАСПАЛ Е ОТ ПРЕЯЖДАНЕ!

 6. 2018.12.29 | 08:09

  Ти ли ще го кажеш бе? Чудя се как изобщо дават трибуна на разни червени помияри - мошеници...

 7. 2018.12.29 | 07:40

  Всички трезвомислещи българи са наясно,че България ще тръгне по правилния път и ще просперира само тогава,когато бъдат избесени Ай дуците от СДС,ОСС,БСП,НДСВ,ГРОБ,които изкормиха,окрадоха и продадоха държавицата ни за лична изгода,и
  ощавиха българския народ,както и такива,с по-малки заслуги -такива с по шест партамента в София,например - като Ушев,Сашо Нереза,Бакъря, Катъря, Пастиркин,Чифита,Кур Нела,Кукуневица и пр..
  Но за настъпи този светъл ден е нужно изтребление и внос на некорумпирани кадии!

 8. 2018.12.29 | 06:47

  НЕ ЖИВЕЕМ В СПОКОЙНО ВРЕМЕ,А ЖИВЕЕМ В МУТРЕНСКА БОКОЛАНДИЯ.АКО МОЖЕ РОБИЯТА ДА СЕ НАРЕЧЕ ЖИВОТ.БРАВО НА ТИЯ КОИТО ИЗБЯГАХА НАВЪНКА.КОГАТО УМРЕ И ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА ПО ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА МИ И АЗ ЩЕ ГИ ПОСЛЕДВАМ В ЧУЖБИНА.

 9. 2018.12.28 | 21:33

  Цървули!!!Този гол охлюв се изживява като Нострадамус!!!Нещо за Рускенефа да ни осветли???Не!!!Аз ще ви кажа какво ще стане-Рускенефа ще свърши като СССР!!!Неизбежно е!!!Американците се връщат в Европа и Тихоокеанският регион!!!Ще водят две войни едновремено-срещу Китай и Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина!!!И няма да ги загубят!!!Ура и Слава другарки и другари,Червени Чукундури Чугуненократунести!!!

  1. 2018.12.29 | 06:44

   КРУМЧО ПЕДЕРУНЧО ИЛИ ЛЮБЧО ОТ БУРГАС ИЛИ ГЮРО ТЪПАКА-ТОВА СИ Е ТЪПИЯ МОДЕРАТОР.ТЪП НА ЗАБАВЕН.НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТРЕЧЕ.

 10. 2018.12.28 | 23:47

  za komunistite.......

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.