Хамид Хамид обясни за тайния арест и за кого ще важи забраната за уведомяване

  • 20 декември 2018 17:41

  • 1079
  • 2
Хамид Хамид обясни за тайния арест и за кого ще важи забраната за уведомяване
© Кадър - БТВ

Такова нещо като таен арест няма. Забраната за уведомяване касае само дадени лица, които могат да имат връзка с извършеното тежко престъпление. Тази забрана не касае абсолютно всички. Няма как да има таен арест, когато адвокатът ти може да е при теб след 5 мин.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ДПС Хамид Хамид, който коментира горещата тема за така наречения "таен арест" и ветото на президентата върху разпоредби от промените в Наказателния кодекс. "Всичко тръгна от една европейска директива. Трябва да намерим баланса. Доколко искаме да запазим прават на гражданите и доколко искаме да се борим с тежките престъпления, тероризъм и тн. В нашата парламентарна група ще анализираме и обсъдим много внимателно аргументите на президентското вето. Всички аргументи "за" и против" ще бъдат разгледание", разкри Хамид.

"Конституционният съд се е произнесъл още през 2012 година за гражданската конфискация и тя не противоречи на Конституцията. За да има гражданска конфискация, трябва да се мине през три съдебни инстанции. Искам да уточна, че КПКОНПИ не конфискува незаконно придобито имущество, а подава сигнал и съдът отнема незаконно придобитото имущество. Има случаи, при които дадено лице не може да бъде осъдено, примерно заради давност, но това не означава, че трябва да му харизим незаконно придобитото имущество. Не трябва да се бърка гражданската конфискация с наказателното производство. Всички тези законопроекти са насочени срещу корупцията. Това е основната ни цел и за това получихме похвали в последния мониторингов доклад на ЕК", завърши Хамид.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1079 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.20 | 19:21

2

Вярвам на тълкуванието на юристите с отвореното писмо.

2018.12.20 | 18:09

1

И, за кокошка няма прошка.

Добави коментар

Водещи новини