Румен Петков: България трябва да отстои собствения си интерес-пряка доставка на газ за Европа

  • 19 декември 2018 19:39

  • 728
  • 3
Румен Петков: България трябва да отстои собствения си интерес-пряка доставка на газ за Европа
© Булфото (архив)

В дискусия на тема енергетика в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в посочи, че България трябва да отстои собствения си интерес – пряка доставка на газ за Европа през територията на страната ни.

Той подчерта, че това е в интерес не само за държавата ни, но и в интерес и на страните членки на ЕС, и на наши съседни държави, както сочат и разговори по темата на АБВ с посланици на тези страни. „Сега диверсификацията се свежда до това да вземаме руска газ от Турция. Както сами разбирате, това е обидно за нашата държава с такава история, свързана с гарантиране на газовата сигурност на Европа, да бъде опосредствена доставката. Преди време се правеха внушения, че „Турски поток“ няма да се състои, че се спекулира от страна и на Русия, и на Турция – днес „Турски поток“ е факт“.

Петков бе категоричен, че диверсификация на газовите доставки е необходима, но е необходимо също да се прецизира цената и пазарните условия. „Ние от АБВ сме го казали ясно – диверсификацията е нещо задължително, незаобиколимо като подход на държавата, но при пазарно съревнование и при гарантирана най-ниска цена за България“.

В контекста на проекта за АЕЦ „Белене“, Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в коментира, че страната ни вече има конкретно предложение от чуждестранен инвеститор, както и че не е необходимо България да се ангажира с гаранции за изкупуването на тока от нея, предвид трагичния резултат, след като подобен договор е сключен по време на продажбата на ТЕЦ „Марица – Изток“ 1 и 3. Той посочи, че тази енергия от двата ТЕЦ-а е изключително скъпа и няма общо с принципа на диверсификация.

Петков определи аргументите против АЕЦ „Белене“, свързани с ядрена безопасност и с опасенията от сеизмично рисков терен на централата, като спекулация и лъжа. Той цитира становище на Агенцията за ядрено регулиране, в което е записано, че е издадено разрешение за избор на площадка, заповед за одобряване на площадка за АЕЦ „Белене“ и разрешение за извършване на проектиране за ядрената централа, които са валидни и при възобновяване на проекта.

В заключение, Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в заяви, че следването на националния ни интерес ще даде възможност да съхраним бъдещето си като ядрена нация, да запазим обществено поносима цена на електроенергията за българите, както и да съхраним позициите си на енергийния пазар на Европа. Всичко останало е омраза към собствените ни граждани и икономика и е в противовес с принципите, гарантиращи националната сигурност на България.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
728 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
послушник

2018.12.20 | 07:14

3

Румбата брани руските интереси нищо че ЕС не искат монопол

Антон Кутев

2018.12.19 | 22:00

2

Пикаещият по плевенските фонтани отново в русофилско-кремълска акция.

Томи

2018.12.19 | 20:32

1

Защо не си пикаеш по фонтаните а се занимаваш с неща които не са ти ясни!

Добави коментар

Водещи новини