Депутатите изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРС

  • 14 декември 2018 14:24

  • 402
  • 0
Депутатите изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРС
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия за контрол на СРС изслуша кандидати за членове, председател и зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Предстои докладът на комисията с предложените кандидати да бъде внесен за разглеждане и гласуване в пленарна зала.

Кандидатите са шестима - досегашният председател на Бюрото Бойко Рашков и досегашният член Илия Ганев, предложени от БСП; Илко Желязков, предложен от ДПС; Огнян Атанасов, предложен от ГЕРБ; Огнян Янакиев, предложен от ОП и Пламен Иванов, предложен от ВОЛЯ.

Рашков заяви, че досега е показал умения да ръководи Бюрото и допълни, че е с подчертан интерес към материята - служебно и теоретично. Той отчете, че Бюрото е постигнало не лоши резултати, но е можело да се справи и по-добре.

Илия Ганев допълни биографията си като отбеляза, че по образование е машинен инженер, бил е началник на Пожарна служба, където се е пенсионирал. След това е постъпил в Държавната комисия по сигурността на информацията, занимавал се с физическа, документална и индустриална сигурност. После е станал член на ДКСИ и е имал достъп до най-високо ниво класифицирана информация на ЕС и НАТО, като част от това ниво на достъп е касаело ядрената сигурност. Ганев коментира, че не е забелязал да бил осъществяван натиск върху Бюрото за контрол на СРС.

Огнян Атанасов заяви, че има 35 години трудов стаж в сферата на Специалните разузнавателни средства и допълни, че мандатът на Бюрото е бил успешен. Той каза още, че никога не е срещал затруднения при извършването на проверки, както и че не е бил подлаган на натиск.

Илко Желязков заяви, че според него няма пречка да се създаде Регистър на СРС, който да отчита разрешенията, отказите и проверките. Той изрази позиция, че ако бъде избран би създал по-обективно наблюдение на процедурите за използване на СРС.

Огнян Янакиев каза пред комисията, че когато Бюрото е започнало работа са били подслушвани 4452 лица, а сега те са 2748. Той отбеляза, че не са констатирани незаконно подслушвани журналисти.

Според Пламен Иванов към момента законодателството гарантира до голяма степен правата и свободите на гражданите при прилагане на СРС. Той заяви, че ще работи за това да се въведат ясни и точки критерии за извършване на проверки на съответните структури прилагащи СРС.

Депутатът от БСП Славчо Велков обяви по време на заседание, че е получил официална справка от Бойко Рашков, според която Янакиев, Атанасов и Ганев стотици пъти са отсъствали от работа в Бюрото, без уважителни причини. Досегашният председател и настоящ кандидат Бойко Рашков потвърди тези данни, но посочените в справката лица отрекоха информацията. Илия Ганев каза, че ще търси правата си по съдебен ред.

Част от кандидатите се съгласиха, че трябва да се създаде Единен електронен регистър за СРС, до който да има достъп по електронен път. Според тях обаче трябва да се подходи внимателно към тези действия, заради заплахата от хакери.

Последвайте канала на

БТА
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини