Пунктът Рудозем - Ксанти ще бъде отворен през 2020 година според прогноза

  • 04 декември 2018 14:28

  • 559
  • 0
Пунктът Рудозем - Ксанти ще бъде отворен през 2020 година според прогноза
© Pixabay

Стратегически двустранни проекти с Гърция са били обсъждани на заседание на съвместния Комитет по наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020, съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково.

Форумът се провежда в Ксанти, а Комитетът е председателстван от заместник- министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и заместник-министъра на икономиката и развитието на Гърция Статис Янакидис.
Темите, по които дебатират държавниците от двете страни, са напредъкът на проектите по програмата "ТГС Гърция-България 2014-2020 г.", и стратегическите проекти за изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, за пътните връзки към него, за защитата от наводнения в трансграничния регион.

Декларирана е била готовността от двете страни за отваряне на пункта Рудозем - Ксанти, а проектът е бил определен като приоритетен. Прогнозата на участващите в Комитета е, че той ще бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2020 година, се казва в прессъобщението.

На заседанието са били одобрени условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион и да допринесат за икономическия растеж и заетост. Общата стойност за поканата е 10 милиона евро, а всяко предприятие ще получи финансиране до 200 000 евро.

Съфинансирането от страна на бенефициентите е 35 процента, а максималната стойност на всеки проект може да бъде до 600 000 евро.

"Такъв тип проекти ще бъдат финансирани за първи път и това безспорно е огромен успех за България и Гърция, в частност за фирмите от пограничните райони", е коментирал пред пресцентъра на институцията областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Последвайте канала на

Novini.bg
559 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини