Емил Радев: Мониторингът над България трябваше да отпадне много отдавна

  • 30 ноември 2018 19:08

  • 561
  • 0
Емил Радев: Мониторингът над България трябваше да отпадне много отдавна
© Кадър: БНТ

Мониторингът на ЕК над България трябваше да отпадне много отдавна, защото той е доста дискриминиращ. В крайна сметка във всяка една държава-членка от ЕС има проблеми, но само у нас и в Румъния този мониторинг все още не е отпаднал. Това заяви в предаването "Още от деня" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. По думите му ситуацията в Румъния се е влошила, докато при нас се е подобрила.

,,Румънците дърпат много назад, тъй като отварят глава, която бяха затворили, каквато е съдебната система. Наскоро излезе информация, че тамошните тайни служби са притискали съдебната власт'', посочи Радев.

,,Докладът е абсолютно обективен, защото е факт, че ние вървим напред в реформата, за да въдворим справедливо правосъдие'', добави още евродепутатът.

По отношение на това как изглежда днес ЕС Радев посочи, че има няколко фактора, които изиграха роля европейците да се чувстват несигурни.

,,Икономическата криза, мигрантската криза, както и терористичните актове – всичко това създаде усещане за несигурност. Въпреки това мога да кажа, че Европа направи много за овладяването на мигрантската криза. България също даде пример как трябва да се охраняват външните граници на Съюза'', подчерта той.

Накрая евродепутатът съобщи, че средствата за България по линия на кохезионната политика ще бъдат с 8 процента повече.

От своя страна евродепутатът от БСП Момчил Неков сподели, че в България все още няма влезли в сила ефективни присъди, въпреки позитивните отзиви от последния доклад на ЕК.

,,Кого сме осъдили в България, господин Радев? Тук просто нямаме задоволителни резултати, независимо какво пише в мониторинговия доклад. Освен това икономическия ръст в съседна Румъния е около 6%, докато у нас е някъде около 3%'', каза Неков.

Според евродепутата от БСП един от проблемите на днешния ЕС е намаляването на средствата в социалния европейски фонд.

,,Много често се взимат едни пари, предвидени например за селското стопанство, и се пренасочват към борбата с имигрантите. Ако десните продължат да управляват Европа, ще продължат и нездравите националистически интереси'', завърши Момчил Неков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини