Депутатите и майките на деца с увреждания се разбраха

  • 29 ноември 2018 21:27

  • 12947
  • 0
Депутатите и майките на деца с увреждания се разбраха
© Булфото (архив)

Депутатите и майките на деца с увреждания постигнаха консенсус по спорните текстове в законопроекта за личната помощ. Това стана на среща в парламента на представители на протестиращите майки, председателите на бюджетната и на социалната комисии Менда Стоянова и Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, и омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Постигнахме консенсус, всички текстове са изчистени, нямаме повече различия, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ на брифинг след срещата. Тя посочи, че остава следващата седмица в пленарна зала да гледат законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ.

Утре сутрин парламентарната комисия по труда и социалната политика ще прегласува спорните текстове, около които тази вечер постигнахме съгласие, посочи Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС.

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на коментира, че основание за удовлетворение, отдъхване и чувство за победа ще има едва следващата седмица, но днешната среща е била стъпка в тази посока. 

Днес бяха преработени четири текста, на които обърнах внимание, посочи тя. Манолова коментира, че самият факт, че текстовете са били преработени, означава, че е имало проблем със закона и той е щял да остави хората без лична помощ след 1 септември. Манолова изрази удовлетворение, че вече няма текст в закона, който да лимитира личната помощ.

Весела Одажиева от "Системата ни убива" коментира, че никога не са искали сумата от 71,5 млн. лева да бъде записана в закона за личната помощ, а да бъде отразена в закона за държавния бюджет по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Тя отбеляза, че парите вече са прехвърлени и в момента наистина по бюджета на МТСП има 150 млн. лева повече за хората с увреждания в сравнение с тази година. Одажиева обясни, че остава вратичка законът да бъде дофинансиран, ако тези пари не стигат.

Вера Иванова каза, че са получили обещание, че според индивидуалните нужди всяко дете с увреждания ще получи необходимите часове лична помощ, няма да има отказ от кметовете, че няма пари, и няма да има листа на чакащите. Палатката пред парламента ще остане до гласуването, добави Иванова, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини