ЕС пред проблеми, каквито не е имал от половин век насам (видео)

  • 29 ноември 2018 10:34

  • 2548
  • 4
ЕС пред проблеми, каквито не е имал от половин век насам (видео)
© Novini.bg

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков разкри пред Novini.bg с какви проблеми за първи път от половин век се сблъсква ЕС.

„Краят на годината за мен е време за равносметки и сметки, но важното сега е с какво ще разполага ЕС през 2019 година и България през 2019 година“, каза Новаков.

"За четвърта поредна година съм част от преговарящия екип на ЕП за бюджета за догодина, но за първа година преговорите не приключиха с резултат в установения 21 дневен срок и сега сме в резервна процедура, в която ЕК трябва да пренапише бюджета, да излезе с ново предложение и в рамките на една седмица да постигнем споразумение между ЕП и финансовите министри на страните – членки“, обясни евродепутатът.

„За мен е важно средствата, които са за най – бедните региони, средствата за пътища и жп линии, средствата за охрана на границите и стипендиите на студентите да не бъдат орязвани.
Важно е и да увеличим бюджетите и на няколко ключови агенции, благодарение на които хората се чувстват сигурни. Това са Европол, Фронтекс, Евроджъс“, каза Новаков.

„До 10 дни мисля обаче, че ще имаме конкретни резултати по бюджета. Ако не се случи, за първи път от половин век, ще трябва да изпълняваме 1/12 от настоящия бюджет. Не мисля, че ще се стигне до там, но ако се стигне това означава, че ще използваме толкова, колкото имаме в момента, разделено на 12 равни части“, обясни Андрей Новаков.

Той сподели и кои са били препъникамъните за бюджета на ЕС за 2019 година на ЕС. „Първият е свързан със средствата за Турция. „Страната трябва да получи около 3 млрд. от ЕС за бежанците. Спорът между Европейския парламент, Европейския съвет и Еврокомисията беше от къде да дойдат парите – от бюджета или от остатъци. Друг препъникамък бяха едни 413 млн. евро, които не са използвани за наука и иновации. ЕП искаха тези пари да се прехвърлят за следващата година и да се използват за същото, но Съветът поиска те да се върнат в държавите – членки. Проблем имаше и заради предложението парите по Еразъм да се намалят“, разкри българският евродепутат.

Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков може да видите ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
2548 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.11.29 | 11:13

3

Всичко дърто и милиционерско пречи на България! Добре че са ЕС и САЩ да ни пазят от дърти мутри, милиционери и фатмаци.

2018.11.29 | 14:54

4

ти в кой свят живееш бе будала?

2018.11.29 | 10:56

2

А ЗА МЕН НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ГЛАСУВАМ ЗА ЧОВЕК, КОЙТО НЯМА ДА МИ ГОВОРИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И КОЙТО НЕ Е СТАНАЛ ЕВРОДЕПУТАТ ПО РОДНИНСКА ЛИНИЯ.

2018.11.29 | 10:50

1

човек който не може да каже три изречения в логична последователсност преговарящ и резултата е неуспех

Добави коментар

Водещи новини