Парламентът прие окончателно бюджета на ДОО за догодина

  • 28 ноември 2018 14:51

  • 1794
  • 0
Парламентът прие окончателно бюджета на ДОО за догодина
© Булфото (архив)

Пенсиите, отпуснати до 31 декември т.г., ще бъдат увеличени с 5,7 процента от 1 юли 2019 г. реши парламентът. 

Депутатите приеха окончателно на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за следващата година. 

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 януари 2019 г. се определя в размер на 910 лв., а от 1 юли 2019 г., както и от 1 юли на всяка следваща календарна година - в размер на 40 на сто от максималния месечен размер на осигурителния доход. От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева, т.е. таванът на пенсиите от 1 юли ще бъде 1200 лева. 

От БСП и ДПС разкритикуваха управляващите за това, че не отпада таванът за новоотпуснатите пенсии, както се е предвиждало от 1 януари 2019 г. Липсата на предвидимост дразни хората, посочиха от опозицията. 

Не беше прието предложението на ДПС увеличението на пенсиите да бъде от 1 април вместо от 1 юли догодина. Отхвърлено беше и предложението на "БСП за България" за преизчисление на пенсиите от 1 януари 2019 г. със средномесечния осигурителен доход за 2013 г.

Председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за посочи, че протестиращите пред парламента пенсионери желаят преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход от 2017 г. и това е морално и справедливо, но ще струва 1,6 млрд. лева и е невъзможна задача. Затова от БСП предлагаха преизчисление със средноосигурителния доход за 2013 г. Прагът на бедност е 348 лева и в същото време минималната пенсия ще е 219 лева от 1 юли, посочи Нинова, цитирана от БТА. "За да сте живи ви трябват 348 лева, но вие им давате 219 лева", обобщи тя. 

Антон Кутев /"БСП за България"/ посочи, че 1,2 млн. души живеят под линията на бедност, т.е. всеки пети българин живее на магия. Защо предпочитате да дадете парите от излишъка за инфраструктура, а не за пенсии - защото от пенсиите не могат да се взимат комисионни, коментира той. 

Тома Биков /ГЕРБ/ посочи, че парите за пенсиите идват от работещите. Ако искате да се увеличат чувствително пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките, коментира той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини