Румен Петков: Имаме мандат от ЕК за строителството на АЕЦ „Белене“. Няма необходимост процедурата да се провежда наново

  • 25 ноември 2018 13:11

  • 1209
  • 6
Румен Петков: Имаме мандат от ЕК за строителството на АЕЦ „Белене“. Няма необходимост процедурата да се провежда наново
© Булфото (архив)

„Новината“, че ни трябва отново разрешение за да строим АЕЦ „Белене“ е фалшива. Защото ние имаме мандат от Европейската комисия (ЕК) за строителството на централата и това, че трябва да се легализира новият потенциален инвеститор, не е повод да се тръгне по процедурата наново. Така в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в коментира декларираните в последните дни неверни твърдения на някои десни политици, че страната ни няма нужда от АЕЦ „Белене“ и че централата няма да получи лиценз от Европа. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

„В момента внасяме ток и това го виждат всички. Вместо да изнасяме ток, както сме правили десетилетия, вместо да транзитираме газ, както сме правили десетилетия наред, сега сме изправени пред унизителната перспектива да си купуваме руска газ от Турция и да си внасяме електроенергия от руски реактори, които се строят също в Турция. Това са политически престъпления срещу нашата държава“, зави Петков. Той припомни, че същите хора, които сега атакуват АЕЦ „Белене“, поддържаха тезата, че „Син поток“ не може да се реализира технически, но газопроводът е факт, а страната ни пропусна възможност за евтин газ и транзитни такси от пренос за милиарди лева.

„Ние от АБВ искаме България да каже: „Край на този нихилизъм“. Искаме страната ни да спре да се съобразява с всякакви чужди интереси. Днес българските власти, с цялата си енергия и воля трябва да кажат, че националният ни интерес ни задължава незабавно да преминем към всички действия, гарантиращи необратимостта на проекта „Белене“. Също така незабавно трябва да си гарантираме отклонение на „Турски поток“ да премине през България, но и да започнем преговори за пряка доставка през страната ни към Европа на природен газ от Русия. Ние трябва да искаме подкрепата и на Сърбия, Унгария, Австрия, защото това ще облекчи цената на газта, постъпваща и при тях. Подобна стъпка ще гарантира и нашия национален интерес и сигурност, ще ни даде възможност да генерираме и огромни приходи от такси в бюджета“, допълни председателят на АБВ.

Той коментира и тезите, че в изграждането на АЕЦ „Белене“ може да се включат и някои от партньорите на България на Балканския полуостров. По думите му държавата трябва да направи и всичко възможно да не допусне за пореден път отлив на инвестиционен интерес към проекта под давлението на външни и повлияни от тях вътрешни фактори.

„Няма лошо да бъдат поканени за участие в изграждането на централата и балканските ни партньори от Македония, Сърбия и Черна гора. Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Декларация за инвестиционни намерения е направена от китайската ядрена компания CNNC. Имаше проявен интерес и от Франция, и от Русия. И именно внушенията преди време, че този проект няма да се строи, изгониха най-големите инвеститори, които заявяваха интерес към АЕЦ „Белене“, проект, стратегически важен за България“.

Петков заяви още и че страната ни не трябва да се поддава на внушения от вън и да става жертва на двойните стандарти, които определят „Северен поток“ като икономика, а „Южен поток“ - като зависимост. Във връзка с темата той припомни и реакциите на ЕС и САЩ по случая с убийството на журналиста Хашоги, като определи за недопустимо признати уж демокрации, да настояват на едни държави да се налагат санкции при недоказани ситуации, а за други да не се предприемат никакви мерки, въпреки явното наличие на уличаваща информация за извършеното зверско престъпление.

„Затова и нашата еврокампания започва с призива: „Не на двойните стандарти и за сваляне на санкциите срещу Русия“. Защото ние например загубихме огромни пазари заради тези санкции“.

В заключение председателят на АБВ посочи, че солидаризирането на България с все по-размитите идеи за износ на демокрация, базирани на западащите евроатлантически ценности, са нанесли на страната тежки щети и във взаимоотношенията и с редица арабски и африкански държави. „Ние трябва да се върнем в държавите от Африка и Арабския свят. Защото ние, например, излязохме от Либия и от Сирия, където България имаше традиции в изграждането на инфраструктура, болници, училища.

Страната ни обучаваше студенти от тези държави, подготвяше кадри за тяхната система на здравеопазването. Примерите са много. Т.е. България трябва да направи всичко възможно да се върнем там, да върнем там икономиката си, строителната си мощ, интелектуалния си потенциал“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1209 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.11.25 | 19:36

6

ЩЕ СЕ СТРОИ!

2018.11.25 | 14:07

1

Я млък руска подлога

2018.11.25 | 19:35

5

ходи шибай тереза

2018.11.25 | 17:12

3

колко рублички има обещани за лобиране на АЕЦ Белене таварищ пикльо във фонтани

2018.11.25 | 19:35

4

шибай се дрисльо грантов

2018.11.25 | 14:31

2

Който ви разбере ряпа да яде. на теб и Първанов Белене е израсло вече на пъпъ ви.

Добави коментар

Водещи новини