Манолова поиска подкрепа от адвокатската гилдия при защитата на гражданските права

  • 23 ноември 2018 14:35

  • 506
  • 1
Манолова поиска подкрепа от адвокатската гилдия при защитата на гражданските права
© Пресцентър на Омбудсмана на Република България

В развитите демокрации престижът на адвокатската професия е изключително висок. Това каза омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на в столичния хотел „Рамада“ при участието си в научна конференция, посветена на 130-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите в България, отбелязван като Ден на българската адвокатура, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

По думите й адвокатите са призвани да се изправят срещу всемогъществото на държавната и бюрократичната машина във всички случаи, когато има засегнати права и интереси на граждани. 

„Адвокатите сме тези, които поддържаме законите живи и от нас се очаква, казвам от нас – Вие като адвокати и аз като „адвокат на българския народ“ – да участваме в процеса по раздаване на справедливост и всекиму своето, както гласи известен адвокатски израз“, акцентира Манолова.

Според нея добрият адвокат не трябва да се задоволява само със своите професионални постижения, а да изразява открито позицията си при всеки случай на засегнати граждански права, както при изработването на закони, които се отнасят до правата и интересите на хората, така и в случай на съмнение за противоконституционност при приемането на законите. 

Омбудсманът призова българската адвокатура за повече активност при съблюдаване правата на българските граждани, особено след като в развитите европейски демокрации се наблюдават процеси на стесняване на демократичното пространство.

„Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани, аз не жаля сили и енергия по всеки един конкретен случай, когато са застрашени правата на отделен гражданин и когато има посегателство от страна на властта върху граждански права. Но аз не мога да се справя сама, имам нужда от Вашата подкрепа и Вие можете да разчитате на моята подкрепа във всеки един случай, в който някой се опитва да посегне върху правата на български граждани“, с тези думи Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на протека партньорска ръка към колегите си.

Тя каза още, че мястото на адвокатите е да подкрепят социално слабите и правно уязвимите, защото бедността и социалната изключеност в българското общество нарастват. 
Омбудсманът пожела на адвокатите много сили и повече чувствителност и отдаденост на каузата да защитават правата на българските граждани.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.23 | 17:19

1

Браво!

Добави коментар

Водещи новини