Спипаха телефонен измамник в София

  • 16 ноември 2018 12:48

  • 707
  • 0
Спипаха телефонен измамник в София
© Pixabay (архив)

58-годишният И. Кузманов е привлечен към наказателна отговорност, съобщиха от пресцентъра на софийска районна прокуратура.

Причината за това е, че в период от време от 07.07.2017 г. до 31.10.2017 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил следните деяния:

-На 07.07.2017 г., в гр. София, кв. «Суходол», действайки като помагач (в съучастие с друго лице - извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у Ц. Н. заблуждение – като се представил по телефона за полицейски служител и й обяснил, че «в момента се провежда акция по залавяне на телефонни измамници» и «за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави наличните си спестявания в пари пред къщата си, като ги увие в станиол или фолио». Заблуден от така формираните у нея неверни представи, Н. изпълнила указаното от Кузманов, като оставила на уговореното място парична сума в размер 14 700 лв. По този начин на пострадалата била причинена имотна вреда в размер описаната по-горе сума.

- На 31.10.2017 г., в гр. София, пл. «Руски паметник», действайки като помагач (в съучастие с друго лице - извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у Д. С. заблуждение – като се представил по телефона за полицейски служител и й обяснил, че «в момента се провежда акция по залавяне на телефонни измамници» и «за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави наличните си спестявания в парина площад «Руски паметник», като ги увие в станиол или фолио». Заблуден от така формираните у нея неверни представи, С. изпълнила указаното от Кузманов, като оставила на уговореното място парична сума в размер 3 300 щатски долара, 650 евро и 500 лв., както и златен пръстен с диамант, 3 чифта обеци и златна монета. По този начин на пострадалата била причинена имотна вреда в размер описаната по-горе сума.

Описаното представлява престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС утре- на 17.11.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини