Маркет линкс: Публичните скандали засилват негативните оценки за посоката на развитие на страната

  • 14 ноември 2018 15:02

  • 638
  • 0
Маркет линкс: Публичните скандали засилват негативните оценки за посоката на развитие на страната
© Булфото (архив)

В пореден месец, наситен с публични скандали, провокиращи обществено негодувание отчитаме тенденция на засилващи се негативни оценки за посоката на развитие на страната. Три към едно е съотношението между дела на критично настроените (69%) и тези с положително мнение (23%). С високи нива на песимизъм (57% от всички) са и очакванията за бъдещето на страната. Това отчитат от „Маркет линкс” в ново проучване, проведено между 15 и 24 октомври сред 1032 души.

Като цяло, младите българи продължават да са по - малко негативно настроени за развитието на страната и на домакинството си. Картината на институционално доверие продължава да се характеризира с високо степен на критичност от страна на българските граждани. Народното с ъбрание отново е в дъното на класацията с над 5 пъти по - висок дял на гражданите, които нямат доверие. Изключение от общата картина са Омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно не доверие то в тях.

Трябва да се отб ележи продължаващата тенденция на повишаващо се доверие към институцията на Омбудсмана, като очаква ме тя да продължи да се развива . Общественото недоволство продължава да се проявява и в негативното отношение към българските политици (69% от всички), а положителната оценка е едва 9%. Индексът на съотношението между позитивните и негативни нагласи остава в отрицателната част на скалата за всички политически сили. Напрежението в страната през последните месеци се отразява в нивата на дов ерие към ГЕРБ, които спадат до 30%, а недоверието вече е над 60%.

Анализът на резултатите води до извода, че одобрението в ГЕРБ е спаднало от юни до сега с ( - 7%). Плътно зад тях е БСП със сходни нива на доверие и недоверие. При “ Обединените патриоти“ може да се отбележи значителен спад спрямо юни месец тази година. Към момента Движение 21 е с най - високият, макар и с негативен индекс, сред извънпарламентарно представените политически сили. Все още младата и по - слабо разпознаваема коалиция Демократична Б ългария получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 60 % са негативно настроени. Отливът на електорална подкрепа към основните политически сили през последните месеци се затвърждава и през октомври. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява до 2,1% на база всички.

На база гласуващи, двете основни партии имат практически еднакъв резултат. ДПС и ОП потвърждават парламентарното си присъствие при евентуални скорошни избори. Демократична България остава с относително високо ниво на електорална мобилизация и е с реалин шанс за преминаване на парламентарната бариера. ПП „Воля“ за пореден месец е силно ограничена и не събира нужната електорална подкрепа, за да бъде част от следващото Народно събрание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини