Одобрен е Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор

  • 14 ноември 2018 14:49

  • 487
  • 0
Одобрен е Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор
©

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор - целта е усъвършенстване на законодателството в тази сфера и прецизиране на разпоредбите, като се отстраняват неясноти и премахват неприложими и дублирани текстове. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Разширен е обхватът на закона, като се включват търговските дружества, включително лечебните заведения с над 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, както и търговските дружества, чиито капитал е изцяло тяхна собственост. С промяната се цели да се осигури по-добра защита на интересите на държавата и общината, както и по-добро управление на организациите чрез прилагане на модела за вътрешен контрол, който е утвърден като достатъчно ефективен.

От обхвата на закона отпаднат „други организации, разпореждащи се със средства по силата на нормативен акт“, тъй като разпоредбата е твърде обща.

Предвижда се редът и начинът за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност да се определят от ръководителите на организациите въз основа на оценка на риска и анализ на разходите и ползите. Ще се извършват „последващи оценки на изпълнението“, насочени към разкриване на възможни грешки и нередности на приключил процес, договор или стопанска операция, редът и начинът за които също ще се определят от ръководителя на организацията.

Заложено е ръководителите на организации да осигурят въвеждането и прилагането на процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори.

Въвежда се изискване за задължително прилагане на методическите насоки и указания по прилагането на закона, които се издадени от министъра на финансите, от организациите, попадащи в обхвата на закона. Разширява се обхватът на организациите от публичния сектор, в които се извършва системно наблюдение от министъра на финансите по прилагането на закона и издадените въз основа на него актове, с цел установяване на обратна връзка и събиране на информация от по-широк кръг организации, като база за актуализиране и доразвиване на методологията по финансово управление и контрол.

С цел постигане на по-добра ефективност по прилагане на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор се предлага завишаване на размера на предвидената глоба за ръководителите на организации, които не представят на министъра на финансите в законовия срок годишен доклад за състоянието на системите за финансово управление и контрол в ръководените от тях организации.

В Заключителните разпоредби се предлагат и някои изменения в Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Прецизира се разпоредбата за създаване на одитни комитети в организациите по решение на ръководството, в които има изградено звено за вътрешен одит, и се допълва една от функциите на одитния комитет - да разглежда и приема с решение и доклада за състоянието на системите за финансово управление и контрол, а не само годишния доклад за дейността по вътрешен одит, както е в сега действащата разпоредба. Разписана е дефиницията за „одитен комитет“ за изясняване на неговата роля и място в организациите от публичния сектор.

Въвеждат се административнонаказателни разпоредби за неизпълнение на законовите задължения за изграждане на звено за вътрешен одит и за създаване на одитен комитет. Неизпълнението на тези изисквания е пречка за осигуряване на ефективна система за мониторинг на финансовото управление и контрол в организациите, както и за използване на възможностите, които предоставя изграденият одитен комитет.

Въвежда се изискване към лицата, които притежават сертификат „вътрешен одитор в публичния сектор”, издаден от министъра на финансите преди повече от три години, и които не са извършвали дейност по вътрешен или външен одит повече от три години, преди назначаването им на длъжност вътрешен одитор или ръководител на вътрешния одит, да са преминали задължително не по-малко от три професионални обучения в областта на вътрешния одит.

Предложението касае поддържането на професионалната компетентност и ограничаване на практиката за придобиване на сертификат, но без намерение да се упражнява професията „вътрешен одитор“ в организация от публичния сектор.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини