Каква вноска ще плаща България, когато влезе в Еврозоната (видео)

България ще внася вноски към Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/ едва от момента, в който страната ни влезе в Еврозоната. След този момент България обаче ще има и достъп до средствата, които механизмът предоставя при възникване на икономическа криза. Това отговори министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на днешния парламентарен контрол относно българския ангажимент по покриване на част от разходите на ЕСМ. Срещу вноската си България и останалите държави-членки от Еврозоната ще ползва фонд срещу кризи в размер на 500 млрд. евро, изтъкна министър Горанов.

Страната ни ще ползва т. нар. "адаптиран временен ключ" при изчисляване на вноските в размер на 0,5639 процента от капитала на ЕСМ. По изчисления на финансовото министерство за 2017 г. през първите 5 години след влизането в Еврозоната България би плащала по 91 млн. евро на година, което е приблизително 0,16 процента от днешното ниво на БВП или приблизително 0,45 процента от бюджета за 2018 г. След петата година и до края на преходния период в рамките на следващите 7 години България няма да има финансови задължения да прави вноски във фонда. На 12-ата година от влизането на България в Еврозоната, или при достигане на 75 процента от средния БВП за ЕС, страната ни трябва да внесе разликата между пълния и временния ключ за вноската, която по данни от 2017 г. възлиза на 238 млн. евро общо - приблизително на 0,43 процента от днешното БВП или 1,2 процента от бюджета за 2018 г.

Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва е на мнение, че вноските не са непосилни за България, особено поставени в контекста на новите възможности и ползите, които достъпът до ЕСМ ще даде на страната ни.

Коментари

  1. 2018.11.09 | 13:01

    Аре още един джендър,той пък за еврото ,понеже сме цъфнали и вързали . Ама нали за него има лапачка и може всичко

  2. 2018.11.09 | 12:58

    Този ТЪПАНАР ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР СТАНА МИЛИАРДЕР АКО НЕ ЗНАЕТЕ ....КАКВОТО ВИ ГОВОРИ Е ЛЪЖА ИЗМАМА И ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ .....ЗАРАДИ НЕГО И ТОЗИ НАД НЕГО ВСИЧКИ ЩЕ ГО ДУ....Е !

  3. 2018.11.09 | 11:55

    100 милиона само за евро-зоната... За членство в ЕС плащаме повече отколкото получаваме, за тъпото НАТО също отиват десетки, а може би вече 100-ци милиони, освен това точи българска кръв за интересите на САЩ.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет