Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо четене

  • 08 ноември 2018 13:00

  • 376
  • 0
Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо четене
© Булфото

Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо четене. От гласувалите 90 депутати 89 бяха "за", а един се въздържа.

Законът за филмовата индустрия урежда отношения, свързани с производството, разпространението, промоцията и показа на филмите, както и държавното подпомагане на българската филмова индустрия, като създава условия за нейното развитие.

Промените са с цел прилагане на европейското законодателство в областта на държавните помощи. Предвижда се държавното подпомагане да се реализира чрез три схеми. Две схеми са за държавна помощ - за производство на филми и за разпространение на филми. Една смеха е за минимална помощ за фестивали и показ на филми.

Европейската комисия следва да бъде уведомявана в случаите, когато предоставената държавна помощ по схема за помощ за аудиовизуални произведения надхвърля 50 млн. евро. Във връзка с това в законопроекта изрично е предвидена разпоредба, съгласно която годишният бюджет на всяка една от схемите за производство и за разпространение на филми да не превишава 97 790 000 лева.

Друга промяна е свързана с европейски регламент, който се отнася за случаите, в които не се уведомява Европейската комисия при предоставяне на помощ de minimis. Общият размер на помощта de minimis не може да надвишава 200 000 евро за период от три бюджетни години.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов благодари на всички депутати, които подкрепиха промените, тъй като по думите му те били много важни за работещите в киноиндустрията. Не подценявайте българското кино, в България има условия да се правят и киноизкуство, и киноиндустрия, каза още Будинов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини