Цветанов: ДС все още има позиции във всички власти у нас

  • 21 февруари 2012 14:01

  • 674
  • 0
Цветанов: ДС все още има позиции във всички власти у нас
©

Липсата на политическа воля, въпреки че тя беше декларирана пред обществеността 1997 г., доведе до там, че нямаше тази ефективност на Комисията по досиетата, която виждаме днес.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа на форум с международно участие на тема „Комисия по досиетата: Равносметката”, който се провежда в София.

Той посочи , че днешната равносметка даде възможност българското общество да се запознае с историята и с дейността на лица, съпричастни към бившата Държавна сигурност (ДС). "Демократичната общност в България 1997 г. искаше тези досиета да бъдат открити. Ако това беше направено, аз съм убеден, че политическият живот в страната щеше да се развива по съвсем различен начин и нямаше да има тази зависимост и тези сценарии, които се развиха през всички тези години от бившата ДС Убеден съм, че и до ден-днешен ДС все още има позиции във всички власти в държавата. Това е част от продължението за разширяване на кръга за проверяваните лица за минал период от време, които са били на възлови позиции във всички институции, които са имали отношение към развитието на държавата", допълни Цветанов.

"Ако погледнем как беше парирана финансовата система с фалита на банковия сектор 1997 г. и това, което видяхме, че БСП беше издигала като номинация за кмет на София – бившия шеф на Първа частна банка, впоследствие имаше инициативен комитет, в който беше се номинирал и за президент в изборите през 2011 г. Тогава от проверката, която беше осъществена от комисията, се видя, че президент и вицепрезидент, които бяха от името на Венцислав Йосифов се оказа, че са били съпричастни към бившата ДС – допълни вътрешният министър. Нямаше да имаме и президент с досие, защото обществото щеше да бъде запознато с всички истини около дейността на тези държавници и политически фигури, които участваха активно в годините на прехода. Всичко, което се случи с решението на Конституционния съд 1997 г. - вие направете равносметка, защо тогава се взе това решение и защо беше осуетено отварянето и функционирането комисията в този обем с този капацитет, който наблюдаваме в последните години", каза още министър Цветанов.

Той посочи, че Евтим Костадинов и Екатерина Бончева ще бъдат две от кандидатурите на ПП ГЕРБ, които ще започнат да се обсъждат.
"Членовете на комисията са девет, ГЕРБ може да номинира четирима – двама от тези четири са Евтим Костадинов и Екатерина Бончева, защото те допринесоха съществено за всичко това, което се случи и съм убеден, че те изпълниха ангажимента си към постовете, които заеха. Комисията трябва да продължи по този начин", категоричен бе Цветанов.

На въпрос дали той е сътрудничел на ДС, вътрешният министър отговори: "Това много ясно беше упоменато от комисията и с това тази тема се затвори. Отдавна някои искаха да спекулират с тази тема".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини