До средата на ноември ще има яснота за коледните добавки за пенсионерите

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че до средата на ноември ще има яснота за коледните добавки за пенсионерите.

Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока, каза министърът и предположи, че до средата на следващия месец ще има яснота.

Така или иначе, ако се стигне до подобно решение, то трябва да бъде изплатено с пенсиите за декември в началото на месеца, каза Горанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с членовете на Координационния съвет на КНСБ и ги запозна с параметрите на проекта за държавен бюджет за 2019 г.

Следваме фискалната стратегия още от 2014 г. и през 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет, каза министър в отговор на въпрос. Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е своеобразен буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Виждате, че стратегията за управление на дълга показва, че до 2021 г. равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки до около 17 на сто, допълни министърът и каза, че ако следващата година бъдат изпълнени всички набелязани мерки за подобряване на събираемостта, първите допълнителни приходи ще отидат за погасяване на този дефицит.

Министърът изброи сред заплахите пред икономиката на страната през следващата година "нестандартната геополитическа ситуация" в контекста на набиращата сила търговската война между Европа, САЩ и Китай, заявката за денонсиране на ядреното споразумение между САЩ и Русия, девалвацията на турската лира, повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план. Рисковете са много. Най-малкото заради опита за налагане на мерки за протекционизъм, най-вече от САЩ, и агресивното им провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики, каза още министър Горанов.

Коментари

 1. 2018.10.25 | 13:03
  Защо не давате коментара ми.
  1. 2018.11.07 | 12:40

   Моя се излъгаха и го дадоха и след 3 минути го изтриха. Втория изобщо не го пуснаха. Няма го и при въщането. Опасен. Ама няма цензура. Свобода на словото!

 2. 2018.10.26 | 14:36
  Коледни на всички пенсионери вече еднакво
  Помощи на всички за зимата.
 3. 2018.10.25 | 13:20
  Жалък си и ти Господинчо с твоите мизерии и смешни коледни!!
 4. 2018.10.25 | 13:19
  как не вие е срам да се циганите за мизерните 40 лв. за пенсионерите, джобовете ви пълни и не ви интересува тези хора ще посрещат празниците
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет