Мария Габриел: До 2020 г. ЕК инвестира €1,5 млрд. в изкуствен интелект (снимки)

  • 19 октомври 2018 11:58

  • 788
  • 1
Мария Габриел: До 2020 г. ЕК инвестира €1,5 млрд. в изкуствен интелект (снимки)
© Булфото

Европейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект (AI) 1,5 млрд. евро, а частните и публичните пари, вложени в сектора, да достигнат 20 млрд. евро. Това обяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова пред журналисти във Варна преди официалното откриване на високотехнологична конференция „Innowave Summit“.

Конференцията се провежда за втора поредна година, но вече има славата на най-голямо технологично събитие за Югоизточна Европа. Медиен партньор на „Innowave Summit“ е информационна агенция и вестник „Монитор“. „За мен е чест да бъда тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация, но има специално място за Варна, защото се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество на Западните Балкани“, заяви Габриел.

По думите й в цифровата трансформация лидери са градовете и регионите, които „ще ни позволят да бъдем най-близо до хората, до МСП-та и стартиращите фирми. Затова градим мрежа от контактите, за да може местните институции и бизнеса да дефинират какви са нуждите и приоритетите, и да се търси финансиране за тях“, допълни еврокомисарят.

Изкуственият интелект ще бъде водеща тема в следващите години, затова Европейската комисия има стратегия по темата, която има 3 основни стълба: засилване на технологичния капацитет, защото често обвиняват Европа, че няма собствени платформи, но тя е лидер в роботиката и микро- и наноелектрониката. Затова ЕК до 2020 г. ще инвестира 1,5 млрд. евро за изкуствен интелект, а частните и публичните пари, вложени в сектора, да достигнат 20 млрд. евро. Целта е всяка година след 2020 г. бюджетът за изкуствен интелект да бъде 20 млрд. евро, анонсира амбициозната цел Габриел.

Втората ос са т.нар. етични въпроси, защото хората се страхуват от AI. Затова Габриел е създала високо експертна група , която трябва да подготви насоки за правила за изкуствения интелект до края на годината. Третата част е влиянието на AI върху пазара на труда и върху цифровите умения. „Днес повече от всякога имаме нужда от специалисти по темата, затова хъбове като Варна са важни. Заложени са средства за обучение в новата програма „Дигитална Европа“ – 700 млн. евро – искаме да ги дадем за т.нар. „напреднали умения“ и AI несъмнено ще бъде част от тях“, каза еврокомисарят.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова е един от най-активните политици в битката с дезинформацията. Преди дни тя съобщи, че представителите от медийния и рекламен сектор са ѝ предали индивидуалните си пътни карти, по които ще се водят в действията си срещу фалшивите новини. Днес тя обяви, че до края на годината представителите на бизнеса ще й представят как сами да се регулират като покажат ясно измеруеми резултати. В противен случай Европейската комисия си запазва правото да излезе с анализ по темата през декември и ако е необходимо да представят нова регулация, обяви Габриел.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЖУРИ

2018.10.19 | 12:44

1
абе тая не се ли усеща вече, че е страшно противна и да си остава там, какво ще ми имитира дейност в глупости всякакви, и паунката, и сталинка, и куневица, все един дол дренки...

Добави коментар

Водещи новини