Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

  • 18 октомври 2018 14:32

  • 946
  • 0
Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, който ще влезе в сила шест месеца след обнародването му в "Държавен вестник".

Сред целите на закона са насърчаване на развитието на социалната и солидарна икономика, подобряване на достъпа до заетост и обучения за придобиване на професионална квалификация и повишаване на жизнения стандарт на социално уязвими групи. Това са например хора с трайни увреждания или такива, които отглеждат деца с увреждания, продължително безработни, бездомни, пострадали от домашно насилие. Субекти на социалната и солидарна икономика са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и социалните предприятия.

Парламентът разписа условия, на които трябва да отговарят социалните предприятия, за да получат клас А и клас А+. Социално предприятие клас А е всяко социално предприятие, което осъществява социална дейност, която произвежда социална добавена стойност, и се управлява прозрачно с участие на членовете, работниците или служителите при вземане на решения по установена в учредителния договор, устава или друг устройствен документ процедура.

За да получи клас А, положителният счетоводен финансов резултат на социалното предприятие след данъчно облагане за последния отчетен период трябва да се разходва повече от 50 на сто и не по-малко от 7500 лв. за осъществяване на социална дейност или цел, или не по-малко от 30 на сто и не по-малко от три лица от наетите в предприятието към датата на възникването на трудовото правоотношение да са лица от определени социално уязвими групи.

За да получи клас А+, социалното предприятие трябва да отговаря на гореспоменатите условия и на едно от следните допълнителни: социалната добавена стойност да се осъществява изцяло в общини, които за предходната година имат равнище на безработица, равно или по-високо от средното за страната; положителният счетоводен финансов резултат на предприятието след данъчно облагане да се разходва повече от 50 на сто и не по-малко от 75 000 лв. за осъществяване на социална дейност; или най-малко 30 от наетите да са от уязвими групи и да са работили без прекъсване в предприятието през последните 6 месеца.

Социалните предприятия клас А+ може да бъдат насърчени чрез: финансово подпомагане за обучение за повишаване на професионалната квалификация на работниците; възмездно учредяване в тяхна полза на право на строеж или на право на ползване на имоти - частна общинска собственост, без търг или конкурс след решение на общинския съвет. Насърчителните мерки ще се прилагат след вписване в националния регистър на социалните предприятия.

Предвидена е и промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, като в признатите за данъчни цели счетоводни разходи за дарения в размер на 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат се включват и даренията в полза на социални предприятия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини