Цвета Караянчева откри кампанията "Скъсай с хепатита!" в Кърджали

  • 15 октомври 2018 12:30

  • 531
  • 0
Цвета Караянчева откри кампанията "Скъсай с хепатита!" в Кърджали
© Народно събрание

Председателят на НС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на даде в Кърджали началото на безплатни изследвания за хепатит В и С, част от кампанията "Скъсай с хепатита!" днес.

Пред присъстващите тя подчерта, че е лично засегната от заболяването и обясни, че нейната майка е с хепатит С. "Болестта протича без симптоми. За това се радвам, че има възможност за изследвания и че вече заболяването е лечимо", каза Караянчева.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев отчете, че в Европейската общност над 28 милиона души са носители на хепатит В и С. Той допълни, че след въведените задължителни имунизации от 1992 г. случаите на заболяването са намалели значително. Само за област Кърджали от 2015 г. насам в лабораторията на РЗИ са се изследвали близо 300 души, а заболелите са общо 7.

Кърджали е четвъртият град в страната, в който се провежда кампанията "Скъсай с хепатита". В акцията днес се включиха още областният управител Никола Чанев, кметът на града, народни представители, директори и представители на здравни и лечебни заведения. Само за час през подвижния кабинет преминаха близо 50 жители на града. Кампанията "Скъсай с хепатита!" е организирана от Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Сдружение "ХепАктив".

Последвайте канала на

Novini.bg
531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини