България е избрана за член на Съвета по правата на човека

В рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк България бе избрана днес за член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г. 180 от общо 188 присъствали и гласували държави-членки на ООН подкрепиха страната ни. За първи път България издига кандидатурата си за този орган.

Избирането на страната ни за член на СПЧ е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека на национално и глобално ниво. България е поела ангажимент да подпомага независимостта на структурите на ООН по правата на човека, както и да работи за защитата на правата на детето, равенството на жените и мъжете, правата на хората с увреждания, създаването на толерантни общества и др., отчитайки ангажиментите по изпълнение на Целите за устойчиво развитие 2030. Съветът по правата на човека (СПЧ) е междуправителствен орган в рамките на системата на ООН, отговарящ за насърчаването и защитата на правата на човека по света и за справяне със ситуации на нарушения в тази област.

Съветът има правомощието да обсъжда всички тематични въпроси и ситуации на правата на човека, които изискват вниманието му през цялата година, както и да прави препоръки по тях. Органът заседава в Службата на ООН в Женева. В него участват 47 държави, които се избират от Общото събрание на ООН. При избора се взема предвид приноса на всеки кандидат за насърчаването и защитата на правата на човека, както и поетите от него доброволни ангажименти в тази сфера.

Спорт

още

Коментари

 1. 2018.10.13 | 02:35

  Българинооо кога ще се събудиш когаааа, МАМКА МУ

 2. 2018.10.13 | 01:42

  Правата се измерват с пари а пари, НЯМА, само гол гъз и словоблудстване 26г!

 3. 2018.10.12 | 23:23

  Е това вече е смешно,правата на човека. Не се ли видя преди седмица какво става когато кажеш истината,после хващат някой от малцинството или психично болен с оръжие. Хайде моля ви се. Нашите оправници са доста добри в лицането на зад*ици,щом ни избират за такива неща ,може би ако Боко се постарае малко повече ще сме първи по свобода на словото . Нямам думи

 4. 2018.10.12 | 22:50

  - Това е много интересно и искам просто да се вметна. Защо партиите не си признават, че имат такъв обръч от фирми? Това не е срамно в края на краищата.

  - Явно сте им поставили диференциран въпрос. Вие им поставяте: Откъде имате парите? Ами, те ще ви кажат: От дарения...

  - Винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

  - Това не е лошо.

  - Не е лошо, разбира се....

  - Политическата сила се отблагодарява по някакъв начин на фирмите?

  - И това е вярно, да.

  - То е било много просто.

  - После има обекти, кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

  - А защо само вие си го признавате това?

  - Защото имам смелостта. (...)

 5. 2018.10.12 | 22:44

  Кви права кви пет лева Българина има само право да плаща високи данъци и да бачка без пари а казват че западняците не били луди.

 6. 2018.10.12 | 21:53

  Смях се с глас, честно! Ама, Вие, шегувате ли се???Какви права на човека? Ама вие на собствената си територия не може да оправите каквито и да било ПРАВА, та какво говорим за световен мащаб, за ООН?!?!?!!

 7. 2018.10.12 | 21:51

  България е избрана за ЧЛЕНКА(граматически може и да не е вярно, но смислово е ТОЧНО)

 8. 2018.10.12 | 20:18

  Ха-ха. Смях в залата. Защита на педали, негри, мангали - да но,"човек", в прекият смисъл на думата защита отдавна няма. Средностатистическят семеен бял мъж се нарежда по права някъде между прасето и едрият рогат добитък. Дори кучетата са по-напред в класацията.

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Ще успее ли третият вот на недоверие срещу кабинета?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?