Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" (снимки)

  • 04 октомври 2018 19:53

  • 2003
  • 2
Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" (снимки)
© Пресцентър Президентство

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018, която се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб.

Държавният глава Румен Радев връчи днес президентските отличия "Джон Атанасов" в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

На церемонията президентът Радев заяви, че е впечатлен от обществената значимост на разработките. Той посочи, че компютърните технологии и наука не са само двигател на прогрес, а това все повече моделира и нашите обществени отношения, което е голяма отговорност. Държавният глава отбеляза, че немалка част от наградените млади учени и изследователи работят и учат по света. Но, където и да сте, го правите с мисъл за България, връщате се с плодовете на вашия труд тук, допълни той. Благодаря ви, че давате основание България да се счита за страна с огромен потеницал по отношение на човешкия фактор, отбеляза Румен Радев.

Носителят на голямата награда - 34-годишният Петър Цанков, е пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет, Цюрих. Целта на изследванията му е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи. Основният му проект в момента е автоматична проверка на сигурността на умни договори за блокчейн. Той създава Securify, първата система за цялостна проверка на сигурността на умни договори. Основното предизвикателство за изпълнението на такава проверка е изключително големият брой транзакции, които един хакер би могъл да използва като атака. Практичната приложимост на този проект води до масово използване на системата Securify. Тя е достъпна за безплатно използване, като до момента е сканирала над 19 000 умни договора и е намерила над 400 000 проблеми със сигурността.

Подгласниците на победителя, удостоени с грамота "Джон Атанасов", са д-р Димитър Лукарски, чиито научни интереси са в сферата на паралелната обработка на данни, и д-р Мария Георгиева, която работи в областта на криптографията, новите алгоритми, техния анализ и информационната сигурност.

За много високи постижения в категорията със сертификат са отличени Иван Иванов, магистър по изкуствен интелект и мениджър софтуерно инженерство във Facebook, Лондон, и Красимир Кордов, доктор по информатика и доцент в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Тази година в категория "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели", в която се награждават ученици с най-високи резултати в международни и национални олимпиади по информатика и информационни технологии и техните преподаватели, журито е решило в областта на информатиката да бъдат отличени два екипа заради по-големия брой състезания и блестящото участие на кандидатите.

Единият отличен екип в област информатика е Александър Кръстев, ученик в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, и преподавателят му Елена Димитрова, а вторият - Радослав Димитров, ученик в Математическа гимназия "Акад. К. Попов" в Пловдив и преподавателят му Бистра Танева.

Грамота в категорията в област информационни технологии получиха Александър Иванов, ученик в Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, и учителката му Диана Балева. Сертификати в тази категория получават всички 10-ма ученици, класирани след Александър Иванов, също извоювали оценка "Отличен 6" и обявени за Лауреати на Националната олимпиада по информатика 2018.

В категорията за дебютен пробив в компютърните науки, в която се отличават ученици и студенти, постигнали високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали, носители на грамота са Ивайло Желев, ученик в ППМГ "Васил Левски" в Смолян, Иван Иванов, който учи в Американския колеж в София, Николай Пашов, ученик в 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София.

Носител на сертификат в категорията "Джон Атанасов - дебютен пробив в компютърните науки" е Антоан Георгиев, ученик в ПМГ "Св. Климент Охридски", Монтана.

В категория "Джон Атанасов - за проект с голям обществен принос" са отличени Ива Цолова и Йоана Колева за Платформа JAMBA, която е онлайн платформа за обучение, стаж и кариера за хора с различни възможности, Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и Лиляна Деянова за Платформа CIVI, която дава възможност на социално ангажирани граждани да дадат публичност на проблеми, които са забелязали в градската среда, и Йордан Джамбазов, който е технологичен ръководител на проекта "Университет с отворен код".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2003 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БСП ВИЗИЯ ЗА ОБИРА НА БЪЛГАРИЯ

2018.10.04 | 22:59

2
Президентът Румен Радев за пореден път демонстрира слаби познания по история, в опита си да призове за „национално обединение“, защото бил помолен от Инициативен комитет. В този комитет е претъпкано от дежурните агенти, доносници и служители на Държавна сигурност.

Та в специалната си реч президентът Радев говори за Войнишкия бунт от 1918 година, от който започнало разделението на страната.И това силно личи при Румен Радев. Защото, според книгата на председателя на Инициативния МУ комитет Академик Георги Марков, в България се води перманентна гражданска война, предизвикана от „болшевизираната“ БКП, поставила се в услуга на Коминтерна и чужда държава. Тази война е щедро финансирана от съветска Русия в непрекъснатите опити България да бъде използвана като „трамплин“ за Световна комунистическа революция. За сметка на България и нейните граждани, разбира се.

Г-н Президент, има достатъчно литература, излязла след 1989 г. по въпроса и то писана не от казионни историци като Георги Марков. И в книжарниците и в библиотеките. Препоръчвам ви показанията на Цола Драгойчева, член на Политбюро на БКП, дадени в Дирекция на полицията. Там другарката чистосърдечно признава всичко, издава всички другари и между другото казва, че всеки партиец е отказвал да върши работа ако не му се плати. Разпитите на заловените атентатори в църквата „Света Неделя“, най-злодейското престъпление на комунистите, също ги има. Там черно на бяло те си признават колко хиляди лева са получили от СССР за пъкленото си дело.

Между другото, г-н Радев, досега не сме ви видели на панихиди за жертвите на комунистическия терор-нито на 1 февруари, деня на разстрелите на жертвите на Народния съд, нито на 16 април, деня на атентата в църквата, нито на 9 септември.
Малкият паметник на убитите от Народния съд на Централни гробища.
За какво национално помирение говорите вие, след като партията, която ви издигна за президент-БСП и до момента, 29 години след преврата на 10 ноември 1989 г, не се е извинила за нито едно свое престъпление в тази перманентна гражданска война срещу България. За хилядите избити без съд и присъда, за монтираните процеси срещу опозицията, ръководени от Москва, за предложението България да стане 16-та република на СССР, за националната катастрофа, в която се намираше страната след 45-годишно управление на БКП. Помолете безбройните ви съветници да ви намерят речта на Петър Младенов на закрития пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.
За помирение ще говорите когато отидете на 1 февруари на Централни софийски гробища на панихидата по повод избиването на регенти, министри, депутати, политици и общественици от комунистите. Между другото, тогава са убити 47 генерали и полковници. Един от тях е ген. Теодоси Даскалов, сигурно не сте го чували. Един от героите във всички войни за национално обединение от Балканската до Първата световна като редови офицер. Министър на войната от 1938 г, възродил Българската армия. Един от създателите на съвременната българска артилерия. Племенник на Бачо Киро. Като министър се обявява против влизането на България в Тристранния пакт, за което плаща с поста си.
Но това не пречи той да бъде осъден на смърт и разстрелян на 1 февруари 1945 г като „фашист“. Като желаете единение, може вие като президент да се застъпите за възстановяването на паметните плочи на загиналите във войните пред НДК.
Когато това стане, г-н Радев и когато партията ви БСП признае вината си, тогава ще говорите за национално обединение. Останалото е демагогия.
Георги Радев

2018.10.04 | 20:05

1
Румене, виж провери в областното управление дали вече са ми махнали акта. Цяла България видя, че тоя смахнатият инвалид ме удари и ми потроши колата... Как ще ходя сега до Харманли и Славяново?

Добави коментар

Водещи новини