Лиляна Павлова откри 27-ата годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове

  • 24 септември 2018 12:08

  • 735
  • 1
Лиляна Павлова откри 27-ата годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове
©

Министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена откри днес 27-ата годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Това са фондовете, чрез които се реализира една от най-важните политики на ЕС - кохезионната.

В обръщението си към представителите на националните одитни органи, на Европейската сметна палата и Европейската комисия министър Павлова посочи, че темата за политиката на сближаване, включваща фокуса „Бъдещето на Европа и младите хора“, беше един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през първите шест месеца на тази година. „Днес тя продължава да бъде водеща тема в различни формати, най-вече в контекста на дебатите за следващата Многогодишна финансова рамка и респективно за кохезионната политика, възлизаща на 1/3 от бюджета на ЕС“, каза министър Павлова. Тя заяви, че емблематичната за Българското председателство зала 3 днес събира изключително високо ниво професионалисти, които са от ключово значение и гарант за успешното реализиране, както и за правилното усвояване на фондовете, а само така те могат да бъдат добре инвестирани. Приветствие към делегатите поднесе също г-жа Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата, а ключови аспекти на предложенията на ЕК за модернизирана, гъвкава и радикално опростена кохезионна политика за периода 2021-2027 г. представи г-н Марк  Льометр, генерален директор на ГД „Регионална и селищна политика“ на ЕК.

„Именно в зала 3 в началото на месец юни т. г. с г-жа Иванова, с г-н Льометр, с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, с представители на държавите членки, на различни институции и органи, проведохме първия голям дебат на високо ниво по законодателните предложения на ЕК след публикуването им за кохезионната политика след 2020 г. Презентациите и мненията, които чухме, бяха много интересни от гледна точка на това каква да бъде кохезионната политика занапред, така че да остане инструмент за инвестиции в растеж и заетост, и за преодоляване на разликите между регионите и между държавите членки“, посочи в изявлението си министър Павлова.

„За нас бе много важно, че кохезионната политика остава с равен достъп за всички региони. От друга страна, въпреки фокуса върху по-слабо развитите региони, от гледна точка на финансовото разпределение, все още са налице много сериозни диспропорции относно интензитета на помощта между отделните страни. Тази тема също е важно да бъде взета под внимание“, заяви министър Павлова. Тя очерта, че се наблюдава също желанието да правим заедно все повече нови политики – по отношение на сигурността, на външната политика в подкрепа на темата сигурност, дигиталната трансформация, климатичните промени, тъй като трябва да бъдем адекватни на новия глобален, конкуриращ се свят. „А гъвкавостта, която търсим, между традиционните политики, каквато е кохезионната, и новите, наложени от предизвикателствата на времето, трудно би била подсигурена, продължавайки да разпределяме малко над 1% от общия европейски национален доход“, каза още министър Павлова пред 27-ата годишна среща на одиторите по ЕСИФ.

В изказването си тя се спря на опасенията по две теми във връзка с финансовите измерения на прилагането на кохезионната политика.  Първата се отнася до предложеното от ЕК значително намаление на нивата на предварителното (авансово) финансиране, а втората касае правилото за автоматично освобождаване от бюджетен ангажимент.

Пред аудиторията в зала 3 министърът приветства присъствието на толкова много одитори, тъй като синхронът на одиторския контрол е изключително важен. Тя подчерта колко важно е одитните доклади да съдържат конкретни препоръки, а не общи, така те са много по-ценни и по-лесно се разрешават набелязаните проблеми.

„Често казваме, че одиторите са „необходимото лекарство“. Да, така е, защото отдавна те не ни вредят, а само ни помагат и затова постигаме желаните резултати по-лесно“, каза министър Павлова. В заключение тя благодари на Българския одитен орган по ЕСИФ – Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ за професионализма, с който работи, и пожела успех на форума.

Последвайте канала на

Десислава Станева
735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Свинята Пиги

2018.09.24 | 18:02

1
Сестро Лили , кога ша одим на нерез да си напишем катеричките ?

Добави коментар

Водещи новини