Горещи дебати белязаха министерските оставки и гласуването на новите министри (обновена)

  • 20 септември 2018 09:56

  • 76424
  • 2
Горещи дебати белязаха министерските оставки и гласуването на новите министри (обновена)
© Народно събрание

В парламента текат горещи дебати около гласуването на министерските оставки и гласуването на новите министри.

Още от самото начало управляващи и опозиция се "захапаха" с процедурни хватки. От БСП настояват кандидатите за министри да отговарят на техни въпроси и питания, докато зам.-председателят на НС Емил Христов не спира да обяснява, че правилникът на парламента не позволява такова нещо. "Това са дебати. След приключването на изказванията ще дам думите на министри, ако искат да отговорят", обясни той.

"Ние искаме да водим дебати по политики, а вие се опитвате да скриете новите министри", обяви Драгомир Стойнев от БСП. Колегата му Антон Кутев бе още по-краен. "Като гледам как се развиват дебатите и как се държите г-н Христов, мисля, че днешното заседание няма да се размине без сериозен скандал. Не крийте кандидатите за министри, че иначе може пак някоя оставка да поискаме. Тази игра сме я играли вече", заплаши Кутев. Социалистите настояват, че персоналните промени в кабинета няма да доведат до нищо и настояват, че цялото правителство трябва да подаде оставка.

От своя страна Данаил Кирилов от ГЕРБ защити предложението за нови министри. "Те са едни прекрасни професионалисти и съм убеден, че ще се справят. Подалите оставки министри също бяха такива. Вашата машина за очерняне обаче не спира да работи. Вие сте най-силни точно в това - да фабрикувате лъжи и да очерняте качетсвените хора", каза още той.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти заяви позицията на групата, че ще гласуват "против" оставките на министрите. "Отиващите си министри са не само професионалисти, но и свършиха изключително много работа. Фактите и цифри говорят за това. Точно това е причината ние да гласуваме "против" тези оставки", разкри Атанасов.

ДПС също изразиха мнение, че това правителство няма бъдеще, а целта на оставките е управляващите е само да се задържат на власт. Предсрочните избори са неизбежни, но те няма да решат проблемите, защото липсва диалог, заявиха от ДПС.

Спас Гърневски от ГЕРБ също взе отношение по темата. "2006 година автобус падна от моста край Бяла и загинаха 19 български граждани. Тогава никой от вас не подаде оставка и не пое отговорност. Това е разликата между двете партии. Хората помнят. Вие говорите за предсрочни избори, но на тях вместо червени бюлетини в урните ще получите червени картони", каза още той.

Припомняме, след като президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР парламентът ще гласува персоналните промени в  Министерския съвет на Република България.

Предложената рокада от премиера Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите. Сменени ще бъдат министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешното министерство. Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души.

Предложението е на мястото на Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е като министър на регионалното развитие и благоустройството да бъде одобрена Петя Аврамова. Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва да бъде избран Росен Желязков, а Младен Маринов ще поеме МВР от Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018.

 

 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
76424 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна то4ка

2018.09.20 | 10:16

1
Отдела добре е подковал БАШ троловете за спектакъла. Очаквайте представлението на заслужилите артисти: Кури, Таско, Кутев и много други от трупата (да не пропусна някой да сА не обиди) ! Ролите за добре заучени - Като за начало Кури ще връхлита като влъхва, а Таско и Кутев ще сипят тежки опорки по фланговете. Всичко с патос, жестове, с комсомолско дръзновение...то ша е страшно
бай Хой

2018.09.20 | 10:45

2
Тъй, тъй Цоко, тъй- и ние ша ги подпукаме с нашите лайномети-Бичето, Дани Тъпото, Деса Простакеса...

Добави коментар

Водещи новини