Дават 18 млн. лв. допълнително за научни програми

  • 19 септември 2018 14:15

  • 1153
  • 0
Дават 18 млн. лв. допълнително за научни програми
© Pixabay

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 18 020 000 лева за 2018 г. за изпълнението на национални научни програми.

Това решиха министрите днес.

Става дума за проектите „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“ (ИКТ в науката, образованието и сигурността - ИКТвНОС), „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“, „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), „Електронно здравеопазване в България“ (е-здраве), „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“ (РЕПРОБИОТЕХ), „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“, „Млади учени и постдокторанти“.

Чрез изпълнението на националните научни програми се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.

Необходимите средства за изпълнение на горепосочените програми в размер на 18 020 000 лв. за 2018 г. са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2018 г. и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини