България получи поредна добра оценка

  • 19 септември 2018 11:12

  • 1045
  • 0
България получи поредна добра оценка
© МВнР

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна вчера в Сеул с генерал Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ-Република Корея. Разговорът се състоя в особено специален за мирния процес на Корейския полуостров ден, когато започна третата за тази година среща на върха между лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,.

Заместник-министър Георгиев и генерал Брукс обсъдиха състоянието на текущите дипломатически усилия за постигане на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Георг Георгиев сподели и опита, който България има в дипломатическите си отношения с Република Корея и КНДР. Той допълни, че от 2015 г. между София и Сеул има установено всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство и се развива особено интензивен политически диалог.

България е и една от седемте страни-членки на ЕС, които имат собствено посолство в Пхенян.

Георг Георгиев изтъкна още, че през първата половина на т.г. успоредно с българското председателство на Съвета на ЕС, България е провела и местното ротационно председателство на ЕС в КНДР, като е представяла визията на Съюза за пълна, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея в рамките на политиката на критична ангажираност с Пхенян. "Всичко това ни дава много прецизен поглед върху процесите от двете страни на демилитаризираната зона", каза българският заместник-министър.

От своя страна ген. Брукс даде висока оценка на усилията, които България полага за стриктно придържане към режима на санкции на ООН спрямо КНДР и играе ролята на стратегически партньор на САЩ в процесите, засягащи колективната сигурност, отбраната и борбата с глобалния тероризъм.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини