Депутатите приеха правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание

  • 12 септември 2018 13:21

  • 653
  • 1
Депутатите приеха правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание
© Булфото (архив)

Депутатите приеха правила за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Предложенията за кандидати могат да бъдат правени от народни представители в писмена форма чрез председателя на парламента до Комисията по правни въпроси в следващите 14 дни. Номинираните трябва да имат висше юридическо образование и удостоверение за юридическа правоспособност.

Изслушването на кандидатите ще се състои на открито заседание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Изборът на съдия в Конституционния съд ще се състои на заседание на парламента, което ще се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Гласуването ще е явно и ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някой си

2018.09.12 | 13:32

1
При такова положение дали има шанс "Мамата на нацията" да стане кнституционна съдийка, тая калинка с рабфака само там не е била!

Добави коментар

Водещи новини