Илияна Йотова за предстоящите рокади в кабинета: Да бъде за добро

  • 10 септември 2018 18:36

  • 2279
  • 0
Илияна Йотова за предстоящите рокади в кабинета: Да бъде за добро
© Булфото (архив)

Не, не ме изненада, защото това е решение на изпълнителната власт и на министър-председателя.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, попитана как ще коментира имената на номинираните от премиера за нови министри и дали е била изненадана. Единственият ми коментар - да бъде за добро, каза вицепрезидентът. На въпрос дали очаква Младен Маринов да се справи с евентуален по-голям мигрантски натиск, което е в неговия ресор, вицепрезидентът Йотова коментира, че това няма как да зависи от един човек. За да се справим с тази огромна мигрантска криза, която показва и изследването, което след малко ще чуем, не е възможно да разчитаме на усилията на един човек, било то и на министъра на вътрешните работи. Това е дело на цялата българска държава, коментира Йотова. По думите й, ако има консенсус и възможности за такъв в страната, то трябва да е непременно заради мигрантската криза. Йотова коментира, че политиките на ниво ЕС за справяне с тази криза не са били успешни. Тя се надява в следващия мандат на европейските институции да има по-адекватни политики, част от които трябва да е и България. Но България като външна граница на ЕС трябва да има една по-последователна и още по-сериозна политика в това отношение, смята вицепрезидентът. Не можем да чакаме други държави, макар и по-големи от нас, да налагат тези политики. Трябва да имаме своето мнение и категорично да го отстояваме в свой интерес, коментира Йотова.

Тя уточни, че когато казва огромна мигрантска криза, не визира само България. Ако някой си мисли с днешна дата, че сме преодолели тази криза, че сме намерили верните решения, че не могат да се очакват нови вълни от миграция в следващите години, трябва да е наивник, коментира Йотова. Пред нас стои голямото предизвикателство от африканския континент. Ние в България някак не отдаваме голямо значение на теми като климатични промени, мизерия, бедност, добави тя.

Вицепрезидентът Йотова, която присъства днес в БАН на представянето на сборника "Принудителната миграция: регионални и национални измерения на глобален проблем", приветства авторския колектив с ръководител проф. Анна Мантарова, като изрази надежда сериозното изследване да продължи. Смятам, че това изследване трябва да бъде една настолна книга за всеки един политик в България и всеки, който е призван, да решава на българска територия тази огромна криза, наречена миграция, бежанци, убежища, каза Йотова.

Изказването си тя свърза с понятията за солидарност, сигурност и стабилност. Не сполучихме като хора, политици и държавници, във всички европейски държави, включително и европейските институции, да обясним откъде дойде тази вълна, отбеляза Йотова. Тя коментира, че нито една от начертаните 10 спешни мерки за справяне с миграцията не е била изпълнена, а част от тях са били грешни. Дъблинският регламент също не е разрешен като проблем.

Последвайте канала на

БТА
2279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини