Фандъкова: Собствениците на лифтове на Витоша да ги възстановят, за да не си ги вземе общината

  • 29 август 2018 14:38

  • 1373
  • 1
Фандъкова: Собствениците на лифтове на Витоша да ги възстановят, за да не си ги вземе общината
© bulphoto

Ако собствениците на лифтови съоръжения на Витоша не ги възстановят, тогава Общината ще си влезе в правото да се погрижи за тях. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на пресконференция за запазването на титлата „Европейска столица на спорта“ и представянето на програмата от спортни прояви на фондация „София – Европейска столица на спорта“ за 2019 г.

„Възложих на главния архитект и Дирекция „Контрол по строителство“ да обследват състоянието на най-вече спрените лифтове. Очаквам резултатите от тази проверка, защото категорично съм казала на колегите да възложат възстановяване на собствениците. Ако те не ги възстановят, тогава Общината ще си влезе в правото и ролята да се погрижи за това, което вече няма да е собственост на приватизаторите. След приключване на проверката собствениците ще получат предписания или да възстановят лифтовите съоръжения, или да ги съборят за собствена сметка“, предупреди Фандъкова.

Председателят на СОС Елен Герджиков също коментира темата: „Лифтовете не са собственост на Столична Община за съжаление. Ние не веднъж сме говорили на тази тема. Всички сте запознати как се е случила въпросната приватизация и как тези лифтове са излезли от патримониума на Столична Община и въобще от системата на градския транспорт. Би било хубаво, ако са вътре, но не са. Очевидно има някакви обективни и субективни фактори, които пречат на собственика да обнови съоръженията. Той се оправдава със законови процедури, с противоречия с НПО-та и екологични организации. Ние проведохме много разговори с тях, но за съжаление до тук са ни възможностите“, каза още той.

„Оттук насетне трябва да се мисли за съвсем нови решения, ако не се реши въпроса със съществуващите съоръжения. Има идея за изменение на плана за управлението на Витоша. Едно такова изменение, което да позволи единствено и само реконструкцията на тези лифтови съоръжения в рамките на техните трасета без разширяване и изграждане на нови съоръжения би могло да стане, но трябва да се мине съответната процедура през МС и най-вече през МОСВ. На всички ни е ясно, че лифтовите съоръжения във Витоша са в окаяно състояние и трябва да се обновят“, допълни Герджиков.


 

Мая Йорданова
1373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Атанас Чобанов

2018.08.29 | 17:49

1
Фандъкова може ли да обясни как точно Столичната община ще вземе приватизирани лифтове?!? Като е некомпетентна, поне да не се изказва неподготвена! Ако нещо подобно се случи, държавата ще бъде осъдена за милиони левове в Страсбург и тези пари няма да ги плаща Фандъкова, а ние, данъкоплатците, така че по-добре да си мълчи и да не говори глупости учителката Фандъкова!

Добави коментар

Водещи новини