Хората с увреждания без закрила от уволнение

  • 29 август 2018 08:14

  • 1528
  • 2
Хората с увреждания без закрила от уволнение
©

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  потвърди в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, че всички семейства на загиналите и пострадалиуте при тежката катастрофа край Своге ще получат помощ в максимален размер от 375 лв. Той обясни, че няма да е нужно хората да обикалят офисите на Агенцията за социално подпомагане, а служители ще посетят хората.

Министър Петков коментира също така и как ще бъдат защитени хората с увреждания и същевременно как ще бъдат облекчени работодателите, когато имат подобни служители.

Той напомни, че благодарение на осигуряване на заетост на хората с увреждания те по-лесно ще се приобщават. По думите му, именно такива хора могат да са достатъчно добра работна ръка предвид липсата на такава.

Относно отпадането на закрилата от уволнение на хора с увреждания, министърът обясни, че това предложение е дошло именно от организациите. Той цитира и проучване на Българската търговско-промишлена палата, според което 52% от работодателите искат да отпадне подобна закрила.

„Предложеното отпадане на закрила за хората с увреждания е своеобразен контрапункт на задължението за наемане на работа от работодателите на определен брой хора с увреждания“, заяви Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания. „Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, обясни Петков. И допълни, че финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.

„В сравнение с това, което в момента получават, увеличението е с над 200 лева”, подчерта социалният министър.

Хората с над 70% инвалидност месечно ще взимат „досегашните интеграционни добавки и спрените като отпускане, но продължаващи да се изплащат четвъртинки инвалидни пенсии от НОИ”, поясни още Петков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1528 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.08.29 | 11:02

2
Българският народ все още чака предателите-комунисти да получат заслужените си присъди заради геноцида, довел България до ръба на унищожение. За тях не трябва да има закрила и пощада!
след ГЕНОЦИДА

2018.08.29 | 09:15

1
Над нормалните ,здрави Българи следва и за инвалидите.

Добави коментар

Водещи новини