Депутатите със стъклен покрив до края на годината

  • 29 август 2018 07:24

  • 853
  • 0
Депутатите със стъклен покрив до края на годината
© Novini.bg

Довършителните работи по конструкцията на стъкления покрив в новата пленарна зала на НС в бившия Партиен дом се очаква да приключат в края на тази или най-късно в началото на следващата година. Това става ясно от документацията към възложена вече обществена поръчка за допълнителни ремонтни дейности в реконструираната за целта зала „Света София“.

От администрацията на парламента са се споразумели наскоро за поръчката за 300 бона с фирмата, която е изпълнител и на основното преустройство на залата. Става дума за монтиране на допълнителни стоманени „окачалки“ за обслужване на високо на осветителните тела на покривната конструкция и за почистване на стъклопакета, който ще бъде монтиран след поставянето на тези елементи.

За да бъдат сменени изгорелите крушки и да бъде почистен полилеят над главите на депутатите в сегашната пленарна зала пък, се използва метална верига, с която той да може да бъде свален долу. Така върху стоманените греди и на бетона ще бъдат монтирани близо 500 планки, които по-късно ще се използват от алпинистите за почиване на стъклата и тяхната поддръжка. За да се монтират обаче, ще се използва скеле с височина над 15 метра, което ще бъде разположено по цялото протежение на залата. Това на свой ред няма да позволи извършването на други довършителни дейности по вътрешността на помещението. За самото скеле ще бъдат похарчени около 44 000 лв. Срокът за извършването на ремонтните дейности е 99 дни, пише "Монитор".

В документацията изрично се посочва, че ще се окаже влияние върху графика за довършителните работи по залата, тъй като т.нар. окачалки трябва да се поставят преди монтажа на стъкления покрив. Наред с реализирането на идеята за прословутия стъклен покрив, датираща още от края на 90-те години на миналия век, когато се и заговори за евентуалното преместване на пленарните заседания в зданието, в което по настоящем се събират комисиите към НС, ще се работи и по елинсталацията. Целта е да се гарантира по-голяма сигурност на захранването на пленарната зала. Така вместо с един залата ще бъде включена към главното табло с два кабела.

Според проекта на архитектите от „Никонсулт“ новата зала, в която ще заседават народните избраници ще разполага с 270 места, а амбициите на властта е дейността на НС да се пренесе там изцяло следващата пролет. В нея ще бъдат обособени места за правителството и официални ложи за важни гости като патриарха и президента. Тя ще бъде на две нива, като на долното ще се помещават медиите. Около 20 млн. лв. струва общо ремонтът по изграждането й. Очаква се след като всички дейности на законотворците бъдат събрани под един покрив, старата сградата на площад „Народно събрание“ да бъде превърната в музей.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини