Румен Гечев: Отговорност за фалита на „Олимпик“ трябва да се носи от цялото ръководство на КФН

  • 21 август 2018 14:51

  • 3437
  • 1
Румен Гечев: Отговорност за фалита на „Олимпик“ трябва да се носи от цялото ръководство на КФН
©

Отговорност за фалита на „Олимпик“ трябва да се носи от цялото ръководство на КФН. Излиза, че една фирма, която няма нито една полица по Гражданска отговорност в Кипър, оперира в България. Каква любов към българската роза и българските държавни институции, които тихо спинкат. Какъв е смисълът от този регулатор тогава? Това каза народният представител от БСП проф. Румен Гечев по време на извънредното заседание на Народното събрание заради казуса "Олимпик".

„Управляващите в случая правят двоен аршин. В проблема с КТБ се искаше постоянно оставката на Орешарски, а сега е обратното – олеле, сега не е виновно правителството, ами кой – парламентът на остров Фиджи?“, коментира проф. Гечев.

Той отбеляза, че собственик на компанията е мъж на име Диего, който участва във 100 фирми по света. Освен това не му дават да извършва дейност в Испания. В тази връзка Гечев попита какво прави ДАНС. „Не проявява ли любопитство, че тук става нещо нередно? Идват чужди собственици и източват българските финансови ресурси“. „Собственикът на фирмата, която е регистрирана в Кипър, е от Люксембург. И излиза сега, че фирмата е регистрирана в Кипър, но се оправдаваме, че не можем да направим нищо, ако една фирма източва българските фондове. Има директива, която няма как да избягаме – IBD от 2016 г., където се казва, че националният регулатор има абсолютно същите регулативни права – може да комуникира с всекиго, има всички права да проверява, да задава въпроси, да проверява на място. Но нищо такова не е направено то 10 май. Една фирма, която няма нито една полица „Гражданска отговорност“ в Кипър, е решила да оперира в България. Защо не оперира в Канада, Австралия и ли друга страна в ЕС? Каква любов към българската роза, към българските държавни институции, които тихо спят, докато те източват парите“, каза още той и посочи, че тогава може да регулаторът да бъде закрит.

Той изрази надежди, че подобна ситуация няма да се допусне отново. „Споделям, съмнение, че в момента ще бъде много трудно да се направи нещо по законодателството ни“.

Румен Гечев поиска оставката на управителите на Гаранционния фонд. Той заяви, че това е втория голям провал на регулаторна институция у нас след фалита на КТБ.

„Вие трябваше да си подадете оставката още като загубихте 10 милиона в КТБ. Вярно ли е че годишните заплати на управителите на Гаранционния фонд са по 350 000 лева на година? Какво вършат толкова, за да получават повече от управителя на БНБ?, чудят се от БСП.

В заключение Гечев каза: „Желая ви успех в предсрочните избори“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
червен тъпанар

2018.08.21 | 15:18

1
скрии се сега и завинаги ,червен педерунгел!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини