44 договора за микрокредитиране са сключени по ОПРЧР (видео)

  • 24 юли 2018 11:17

  • 1559
  • 0
44 договора за микрокредитиране са сключени по ОПРЧР (видео)
© Pixabay

Микрокредитирането със споделен риск се осигурява със средства от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.
Информация по темата предоставиха зам.-министър Зорница Русинова  и други представители по време на пресконференция. Финансовият инструмент се развива успешно вече повече от половина година след избора на първите финансови посредници за предоставяне на микрокредити, с които бяха подписани договори миналата година.


Избрание финансови посредници предоставят средства под формата микрокредити към определени целеви групи, крайни получатели, виключително уязвими лица.

ОП РЧР насърчава предприемачесвтото и осигурява разкриване на нови работни места.

Предстои стартиране на втора преоцедура за избори на финансови посредници и по този повод ФМФИБ и ОПРЧР организираха информационен ден.

Максилмалното финансиране от ФМФИБ е до 90% от сумата на кредита. Финансирането от ФМФИБ е с нулева лихва, а съфинансирането на посреднина е на пазарна лихва. Кредитополучателят заплаща средно претеглена лихва.
Допустимите крайни получатели са стратиращи предприятия и социални предприятия.

Финансират се придобиване на материални и нематериални активи; работен капитал във връзка с развитие или разширяване на дейности на предприятието или самонаетото лице; развитието и повишаването на уменията на работниците и служителите на микропредприятието, или на прдприемача в случай на самостоятелна заетост.

Размерът на микрокредитите е от 5000 до 48 895 лв. или равностойността им в евро.

Предимство на финансовия инструмент са по-ниският лихвен процент към крайните получатели  и конкурентните условия за покритие с обезпечение.

Към 30.06. 2018 г. има вече избрани два финансови посредника, има сключени 44 договора за микрокредитиране. Догорените средства са на стойност 668 230 лв. , а изплатените към крайните получатели са 643 230 лв.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини