Нанков: Обходният път на Габрово ще бъде завършен предсрочно

  • 19 юли 2018 13:52

  • 2851
  • 0
Нанков: Обходният път на Габрово ще бъде завършен предсрочно
© Булфото (архив)

Приключихме с най-големия, строен през последните две години, тунел в България - почти 600 метра, строен по австрийски метод. Естакадите и мостовите съоръжения са готови и аз съм убеден, че месец или два предсрочно ще успеем да приключим с обхода на Габрово. Това каза днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите на министъра 20 километра обход плюс 3,2- километров тунел, общо 23 километра, е грандиозен за страната ни проект. Идейната разработката е била приета на експертен съвет в министерството. Министър Нанков информира, че финансирането ще е с бюджетни средства и бъдещи инвестиции, като двата вида процедури ще започнат паралелно - процедурата за инженеринг и избор на строител ще е с държавни средства, ще бъде открита и процедура с китайските инвеститори, с които има сключено рамково споразумение. Министърът посочи, че темата за тунела под Шипка винаги е стояла на дневен ред и екипът на министерството е убеден в реалното му изпълнение. Засега се следва график на поетапно изпълнение на дейностите и първо трябва да завърши първата фаза - обходният път със съоръженията към него, а после да се премине към строителството на трикилометровия тунел под Шипка.

Днес министър Нанков посети Габрово и присъства на церемония по откриването на обновения парк "Кольо Василев - Обов", част от финансирания по оперативната програма "Региони в растеж" проект за изграждане на съвременна градска среда в Габрово. Общата инвестиция в построяването на трите обекта, открити днес, е 11,1 милиона лева.

По-късно министърът инспектира строителството на обходния път на областния град, а след това направи оглед на рехабилитацията на пътя Севлиево - Габрово, която се изпълнява в рамките на два лота със средства по оперативната програма "Региони в растеж", предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини