Порожанов: Искането за допълнителни 20 лева "де минимис" на животно няма как да се случи (видео)

  • 18 юли 2018 11:44

  • 2155
  • 3
Порожанов: Искането за допълнителни 20 лева "де минимис" на животно няма как да се случи (видео)
© Novini.bg

Иска се оставката на мой зам.-министър, днес сигурно ще се иска моята оставка, както и на директори на определени директори. Поставих този въпрос на Консултативния съвет на животновъдите, овцевъдите и козевъдите и никой не беше солидарен с това искане. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, предаде репортер на Novini.bg

Не е реалистично искането за допълнително плащане 20 лв. "де минимис" на единица животно. Това няма как да се случи, заяви той.

От Европейския гаранционен форнд има общо 120 млн. лева годишно като помощ, както и преходна национална помощ 75 млн. лева годишно. С тези субсидии и овцевъдите, и козевъдите не са на минус. Де минимис е допълнителна помощ. Искането за подобно увеличение от 20 лева е неизпълнимо, подчерта земеделският министър.

Той обясни, че в засегнатите райони е увеличена от 25 на 40 лева компенсацията за стопани, които не могат да продават млякото от незасегнатите стада заради мерките за сигурност.

75% от обезщетенията, които се плащат в момента на животновъдите с евтаназирани животни, ще бъдат възстановени от Европейската комисия, каза министърът на земеделието. Той определи като абсурдни искания от 300 евро компенсация за животно в районите с чума.

1 милион лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата. Порожанов съобщи, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани - вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат да получат именно тези първоначални големи плащания, които са по обвързаната подкрепа и в преходната национална помощ, заяви земеделският министър.

В пет села са открити положителни проби – Кости и Воден, другите три са в община Болярово, където в едно от селата има блокади, които не са израз само на граждански протест, посочи Порожанов.

Той съобщи, че днес в 13 часа ще има заседание на оперативния щаб, на който ще присъстват и представители на Агенция Пътна инфраструктура с оглед вземане на мерки за спиране на разпространяване на чумата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2155 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.07.18 | 14:09

3
Говедо герберско и корумпиран боклук ,кои са бандитите ,шайката и разбойниците в този консултативен съвет,.Ти ги назначи за такса спокойствие тия нехранимайковци и как да не бъдът солидарни с теб

2018.07.18 | 13:04

2
ОСТАВКА
ТОВА Е ГРАБЕЖ ОТ ГРОБАРСКАТА МАФИЯ

2018.07.18 | 11:51

1
ПОСТРАДАЛИТЕ ХОРА ДА ЗАВЕДАТ ДЕЛА СРЕЩУ АДМИНИСТРАЦИЯТА ,ЗА НЕЗАКОННОТО ИЗБИВАНЕ НА ЖИВОТНИ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини