От АБВ поискаха свикване на КСНС за чумата по животните

  • 17 юли 2018 15:19

  • 1170
  • 2
От АБВ поискаха свикване на КСНС за чумата по животните
© АБВ

В официална позиция ПП АБВ призова президентът незабавно да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за чумата по животните. Пред медиите председателят на партията Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в констатира безсилие на държавата и редица въпроси, които нямат отговор. Той е категоричен, че експертен анализ по въпроса липсва, а взетите мерки са резултат единствено от обществен натиск.

„Мерките са на парче, и са резултат от натиск, а не анализ и оценка на реалната здравна карта. Има констатация за безсилието на държавата и зад нея стоят въпроси - от колко време националните ни ветеринарни власти са знаели за заболяването в Турция? Какво е предприето? Къде е мястото и каква е ролята на Центъра за оценка на риска по хранителната верига като спомагателен орган на МЗХГ, след като в Турция са установени 700 огнища по дребните преживни животни? Какво е направил Центърът за оценка на риска, за да може да вземе държавата съответните мерки?“.

Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в определи като гавра размерът на обезщетенията за евтаназираните животни. „Гавра е това, че преди година парите за обезщетение за гъска бяха в размер на 150 лева, а днес обезщетението за коза е изчислено в размер на 130 лева. Това обрича бранша.“ Председателят на ПП АБВ настоя да бъдат взети бързи мерки за обезщетяване на стопаните в реални финансови размери.

В официалната си позиция по темата за възникналото обществено напрежение, след откриване на заболяването „чума по дребни преживни животни“, ПП АБВ констатира, че твърде често се налага мнението сред хората за закъснели или неадекватни действия от страна на институциите и определя като изключително слаба работата на БАБХ по отношение информираността на обществото, особено по въпросите, свързани с ангажираността на фермерите и дребните собственици на животни с мерките по недопускане поява и разпространение на опасни болести. „България не бива повече да калкулира загуба на доверие в държавността. Липсата на подкрепа, човешко отношение и съпричастност към мъката на хората, за които животните са основен поминък, са белег на тежка държавническа инсуфициентност“.

В позицията си партията дава ясно разписани десет препоръки за справяне със ситуацията. АБВ настоява за бърза намеса на евродепутатите и налагане на специфична политика на Европа за подобряване на профилактиката в рисковите страни на ЕС, граничещи с приносители на опасни заразни заболявания по животните. Сред препоръките е преобразуването на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) в БАЗЖБХ (Българска агенция по здравеопазване на животните и безопасност на храните) и засилване дейностите по профилактика и здравеопазване на животните, както и създаване на специален фонд „Зоопрофилактика“, който да се ползва изключително за превенция и контрол на опасни заразни заболявания по животните и засилване на граничния ветеринарен контрол.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1170 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.17 | 17:08

2
Простак
gost

2018.07.17 | 16:09

1
Интересни сравнения с практиката на Гърция при заболяване при животните прави Валентина Василева, председател на ЕНП. При първите информации за масово избиване на овце и кози в Странджа тя се свързва с гръцки фермери и високопоставени служители в държавната администрация, за да разбере каква е практиката при тях. Гърция също граничи с Турция, откъдето е тръгнала чумата по овцете и козите и също има правила за действие при подобни случаи. Ето какво публикува във Фейсбук тя:

“Направих справка в съседна Гърция. Осъществих контакт с големите млекопроизводители и фермери, две от тях в близост до Турция, както и висш служител.
1. Във фермите и мандрите всичко е спокойно. Наложи ми се да доказвам самоличност, понеже операторите решиха, че се шегувам, разказвайки за мерките, които е предприело нашето правителство.
2. Гърция не изключва наличието на подобно заболяване, но дословният цитат беше - "Това по този начин в Гърция не може да се случи. Вие се шегувате!"
3. Опасността е известна в Гърция, но:
- убиват се животни, които имат доказано най-малкото повишена температура
- отделят се болните от здравите в различни стада
- Прави се справка дали са предварително ваксинирани. Ако не, то отговорността се носи от държавата.
- Недопустима е евтаназия на цели стада по предположение за опасност
- Има ли проби от млечни продукти?”

Добави коментар

Водещи новини