Цигарите без дим предизвикаха напрежение между депутатите в парламентарната група на Обединени патриоти

  • 04 юли 2018 09:03

  • 2257
  • 0
Цигарите без дим предизвикаха напрежение между депутатите в парламентарната група на Обединени патриоти
© Novini.bg

Предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари цели да осигури бюджета, който тази година е по-социален - към здравеопазването, образованието, заплатите и пенсиите. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в ефира на БТВ по повод предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари.

"Миналата година може би сме допуснали грешка, когато допуснахме тези цигари да влязат на българския пазар. 2 млрд. лева по принцип са парите, които ще съберат от акциза на цигари. На нас тези 30 млн. лева са ни важни", добави той.

В дискусията в парламента взе участие и Румен Гечев от БСП. "Стоките, които са опасни за здравето, имат по-висок акциз. Ние считаме, че по-важно от 15-те милиона е здравето на българите. Никой не е сметнал колко са щетите върху хората - болничните, смъртните случаи", коментира той. "В Германия, с която ние се сравняваме като водеща, тя закрива цели заводи за дизелови двигатели. Губят се милиарди средства, но те не говорят за запълване на дупки в бюджета", обясни социалистът.

Темата за бездимните цигари предизвика напрежение между депутатите в парламентарната група на Обединени патриоти. "Дори и малък шанс да има цигарите да са по-безвредни, трябва да се хванем за този шанс. Вижда се, че лобира в определени интереси. Това е пролобистки закон. Достатъчно е само да кажа думата "Кой". Българските граждани много ясно знаят за "кой" е този законопроект. Не е работата на народните представители да пълнят бюджета, това е работа на Министерството на финансите", коментира Александър Сабанов от ВМРО.

На противоположно мнение беше неговият колега от НФСБ Борис Ячев. "Два са аргументите да подкрепим този законопроект. Първият е финансовият. Вторият е, че няма никакво доказателство, че тези бездимни цигари са по-безвредни от другите", категоричен е той. Двамата представители на Обединени патриоти признаха, че има разминаване по този въпрос. Въпреки това увериха, че няма трусове в коалицията. Александър Сабанов обвини колегите от НФСБ, че законът е разписан на крак от колегите му от НФСБ и добави, че законопроектът не е приет на заседание на парламентарната група. Борис Ячев контрира, че групата е информирана.

"Колегите от НФСБ са се поддали на твърдението на Менда Стоянова, че трябва този законопроект трябва да се внесе днес, за да влезе в сила още утре", добави представителят на ВМРО. "Не подписваме законопроект, който да обслужва което и да е било лице", категоричен е колегата му от НФСБ.

"Няма изненада защо ДПС все още нямат позиция по темата. Най-вероятно броят гласове. В пленарна зала ще се види кои подкрепят закона", заяви Румен Гечев.

Така в дискусията не взе участие единствено ДПС. Според представителя на "Воля" Кръстина Таскова, законът трябва да се разгледа на комисия. "Нашата изненада е защото се променя фискалната политика през средата на годината.", коментира тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини