Бисер Петков: Има злоупотреби със средства за медицински изделия

Не сме сигурни, че във всички случаи средствата се използват по предназначение. Агенцията по социално подпомагане води дела към недобросъвестни получатели на  средства за медицински изделия. Това заяви социалният министър Бисер ПетковБисер Петков Бисер Петков е министър на труда и социалната политика. Роден е на 6 септември 1963 г. в гр. в ефира на БТВ по повод разкритията, че един слухов апарат струва 146 лв. за фирмата, която го купува, а след това се продава за 406 лв.

Той добави, че е публична тайна, че има злоупотреби със средства.

"Това е основанието да се намали целевата помощ за това изделие. Намалени са пределните размери на антидекопитални дюшеци, възглавници, комбиниран стол – те се използват масово и понякога не са нужди, там има най съществено разминаване между оповестените цени. Но има позиции, по които бюджетът е увеличен - за кръвни епитези, перуки, цифрови слухови апарати", допълни Петков.

Той уточни, че списъкът с изделия не е актуализиран от 90-те години на миналия век. Сега обаче са добавени три нови позиции: детски инвалидни колички, детски рингови инвалидни колички и вертикализатори. Целта на министерството е ежегодно да се правят актуализации и да се добавят по-модери изделия.

Според социалния министър има всички индикации, че в сектора се правят схеми на изпизване на изделия, без да има нужда - те започват от лекарските комисии. Контролът обаче се засилва с промените, които влезнаха в сила от 1 юли - разработва се координационен механизъм между НЗОК, Министерство на здравоопазването и това на труда и социалната политика. Другите промени са за по-добро целенасочване на целевите помощи за покупка на помощни съоръжения за хората с увреждания.

"Държавата отделя над 52 млн. годишно за изплащане на тези помощи. Другото е облекчаване на административната процедура за тези хора. Променя се начина на отпускане и изплащане на тази помощ – ако тя досега се получаваше директно от правоимащите лица като парични средства, сега се насочва към доставчиците на медински изделия, така ще отпадне посещението в дирекция Социално подпомагане", обясни Бисер ПетковБисер Петков Бисер Петков е министър на труда и социалната политика. Роден е на 6 септември 1963 г. в гр..

Той коментира и внесения в Народното събрание законопроект за личната помощ от омбудсмана Мая МаноловаМая Манолова Мая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Според Петков с него не се решават устойчиво и комплексно проблемите. "Ние продължаваме работата по два законопроекта – за хората с увреждания и за социалните услуги. Манолова откликна на исканията на майките на деца с увреждания, пътят на омбудсмана до парламента е по-кратък отколкото на едно министерство. С нея работим заедно в работните групи. Сметката от 100 млн. лв, която тя направи, е доста условна", заяви министърът.

Той уточни, че оставката му е депозирана при премиерът от 11 юни, с него имали нормална комуникация.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?