Министър Захариева пристигна на официално посещение в Германия

  • 01 юли 2018 17:42

  • 1192
  • 2
Министър Захариева пристигна на официално посещение в Германия
© Булфото (архив)

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пристигна днес на берлинското летище "Тегел". Тя е на официално посещение във Федерална република Германия, съобщи пресслужбата на МВнР.

Утре в Берлин тя ще разговаря с Хайко Маас, федерален министър на външните работи на Германия. Министър Захариева ще се срещне също с д-р Ян Хекер, съветник на федералния канцлер по външнополитическите въпроси, както и с председателя на фондация "Конрад Аденауер" проф. д-р Норберт Ламерт.

Предишната визита на български външен министър в Берлин бе на 30-31 май 2017 г. Тогава министър Захариева гостува на федералния вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел. Последното официално посещение на германски външен министър в България бе на 10 март 2015 г., когато настоящият федерален президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, тогава първи дипломат на ФРГ, посети София.

За България Федерална република Германия е стратегически партньор и съюзник в ЕС и НАТО. Политическият диалог е интензивен на всички равнища, се казва в съобщението на МВнР.

Търговските отношения са също значими и вървят във възходяща посока. За 2017 г. стокообменът е 7,3 млрд. евро, което е с 9,9 процента повече в сравнение с предходната година. Българският износ към Германия за миналата година е нараснал с 11,7 процента на годишна база до 3,591 млрд. евро. Сумата е 13,4 процента от общия износ на България и означава, че всяко седмо евро на българския експорт е реализирано в Германия. Най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и други.

Търговските ни отношения се характеризират с три основни момента: почти половината от двустранния ни стокообмен е от търговия с трите федерални провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг; наблюдава се сходство в категориите търгувани продукти; търговското салдо е почти изравнено - то е едва 111 млн. евро в полза на Германия при минус 206 млн. евро за България година по-рано. Германия освен това е един от водещите по обеми и качество на вложените капитали чужди инвеститори в България.

Германските компании се ангажират дългосрочно, а инвестициите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, като повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна компания или филиал. Около 5000 германски компании развиват бизнес в България. По предварителни данни на БНБ за периода 1996-2017 година преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 3,256 млрд. евро. Само през 2017 г. в страната ни са инвестирани 130,7 млн. евро от Германия. Около 30 процента от стоте най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Възход има и във връзките между хората. Общо 870 448 германски туристи са посетили България през 2017 г., като това е с 5,3 процента повече от предходната година и прави германците третата най-многобройна група посетители на страната ни след съседите ни от Гърция и Румъния.

В същото време по данни на Федералната статистическа служба на ФРГ към 31 декември 2017 г. в страната са се регистрирали 310 415 дългосрочно пребиваващи българи. Студентите сред тях са над 7000 души.

Българската диаспора в Германия е създала 20 българо-германски дружества. Църковни общини има в Берлин, Мюнхен, Дюселдорф и Бон.

Има и четири български училища - в Берлин, Хамбург, Мюнхен и Нюрнберг. В германската столица функционира и Български културен институт.

Консулското обслужване на българската общност се извършва от консулската служба към посолството в Берлин, в генералното консулство в Мюнхен и в консулството във Франкфурт на Майн. Още петима почетни консули представят страната ни в Германия, а двама са германските почетни консули у нас.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РОБОТ

2018.07.01 | 21:09

2
грозна продажна тъпанарка

2018.07.01 | 18:19

1
лираджия

Добави коментар

Водещи новини