В. "Известия": Борисов изтъква ролята на Турция за ограничаване на незаконната миграция към ЕС

  • 27 юни 2018 09:04

  • 976
  • 1
В. "Известия": Борисов изтъква ролята на Турция за ограничаване на незаконната миграция към ЕС
©

България успя да реши проблема с незаконните мигранти, прииждали в ЕС по т. нар. балкански маршрут. Това заяви, запитан от "Известия", премиерът на страната Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, пише руският всекидневник.
Според "Известия" Борисов изтъква специалната роля на Турция за уреждане на въпроса, защото благодарение на политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган нито един мигрант не е минал незаконно границата през последните година и половина.


Руският вестник пише, че българският премиер е подчертал, че за решаване на проблема с незаконната миграция е спомогнало споразумението за бежанците между Брюксел и Анкара от 2015 г. и цитира думите му: "Споразумението с Турция трябва да действа независимо от твърдата риторика на наши колеги, на първо място в Западна Европа, спрямо президента Ердоган. За момента той вече почти две години изпълнява всички ангажименти и задължения, поети от Анкара".
България, която се намира в периферията на ЕС, доста добре изпълнява функцията си като защитник на Европа от мигрантите, коментира пред "Известия" Оксана Петровская, ръководител на Центъра за европейски изследвания от системата на президентската администрация в Русия.

Миграционната криза ще е главна тема от европейската среща на върха на 28 и 29 юни.

Изданието посочва, че премиерът Борисов е изброил пред него някои български предложения за решаване на европейския проблем с миграцията, включващи по-специално засилване на охраната по външните граници на ЕС и създаване на бежански центрове извън общността. Освен това международната общност трябва да реши проблемите с бедността и постоянно увеличаващата се раждаемост в Африка. Миграционният въпрос е пряко свързан с тези аспекти, е подчертал Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. "Африка е била експлоатирана десетилетия наред, сега е необходимо да се полагат грижи за нея на глобално равнище", цитира "Известия" българския премиер. По думите му това ще бъде скъпоструващ и труден процес, за който в момента се водят много спорове в Европа, добавя вестникът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
976 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.27 | 09:10

1
КАК НЯМА ,НАЛИ БОКО И ЕРДОГАН СЕ ОБИЧАТ МНОГО.ДВАМАТА ДИКТАТОРИ ЩЕ НАМЕРЯТ ОБЩ ЕЗИК.

Добави коментар

Водещи новини